Кристалина: "Планът Юнкер" е най-добрият учител

Кристалина: "Планът Юнкер" е най-добрият учител | StandartNews.com

В дискусията на "Стандарт": 3 стъпки за успешни инвестиции на бизнеса

Най-сетне за България можем да говорим за растеж в рамките на 3 процента. на мен много ми се иска да съксяваме дистанцията и да вървим още нагоре към 5-6 процента. Добрата новина е, че европейската икономика затвърди възстановяването си. Очакваме това да продължи и догодина. 

Това каза вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева по време на Десетата национална дискусия "ДА! На българската икономика", инициирана от в. "Стандарт" и КРИБ в хотел "Маринела" в София.

Темповете на растеж обаче остават все още вяли, каза в началото еврокомисар Георгиева. И подчерта, че по-сериозният проблем пред европейците са по-високите рискови фактори за световната икономика, особено когато говорим за китай, Бразилия, Русия.

Вицепрезидентът на ЕК заяви, че бежанския проблем не е само европейски, а глобален такъв. И допълни, че икономиката в страните-членки се влияе от мигрантската криза и екстремизма. 

""Планът Юнкер" е толкова важен днес, колкото когато го стартирахме. Стартирахме го заради липса на инвестиции. Заради много драматичен дефицит на инвестиции. Продължихме го буквално преди 2 дни с разбирането, че в този контекст на света и на Европа трябва да инвестираме потенциал за растеж на в нашата икономика", каза Кристалина Георгиева.

И предостави отчет на ЕК за 1 година, според който с 13 млрд. евро от създадената гаранция са генерирани 100 млрд. евро инвесиции в ЕС.

Стартъпите особено в IT-сектора може да генерират растеж и доходи и да създадем привлекателна среда за нашите млади хора, припомни Георгиева. Вицепрезидентът на ЕК анонсира и идеята за създаване на регионално звено на "План Юнкер", което да работи за българския бизнес. 

Експертите на "План Юнкер" могат и ще съдействат на фирмите при регистрирането и отстраняването на административните пречки.

По-бърза процедура за закриване на фалирали фирми, развитие на електронното правителство и бързо плащане на данъците са трите важни точки в помощ на бизнеса. 

"Планът Юнкер" е най-добрият учител за българсите фирми, обобщи Кристалина Георгиева. И още: "Еврофондовете не могат да бъдат единственият начин да генерираме растеж и доходи. Затова моят съвет към България е - използвайте "Планът Юнкер" да се учите как да работите с инструменти за финансиране, а не грантове". 

Планът "Юнкер" е толкова важен днес, колкото и когато го стартирахме, каза Георгиева. Планът беше създаден заради дефицит на инвестиции в ЕС и от нуждата да инжектираме потенциал за растеж. Постигнатото досега е много добро - с около 13 млрд. евро генерирахме над 100 млрд. инвестиции в Европа, каза Георгиева. Добре върви финансирането на проекти за малки и средни предприятия и в този сегмент ЕК е готова да увеличи помощта с още 500 млн. евро, посочи Кристалина Георгиева. Трудности все още има при одобрението на проекти на големите компании, добави тя.

Конкретната тема днес е Планът "Юнкер" - как ще се мобилизират 315 млрд. евро за проекти в държавите от ЕС, в т.ч. и България, които носят възвращаемост. До момента от българска страна за свои проекти финансиране получават малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие и няколко български банки, които имат ролята на финансови институции посредници.

Идеята за т.нар. "План Юнкер" през 2014 г. отприщи надеждата за възстановяване на европейската икономика. Тя беше понесла достатъчно удари от икономическата и финансова криза, припомни главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.

Благодаря за участието на Кристалина Георгиева в този форум, защото това е едно изпълнено обещание от нейна страна по време на дискусията ни през ноември миналата година тук за специална конференция, посветена на "План Юнкер" и възможностите за инвестиции", допълни още тя. 

Главният редактор на в. "Стандарт" посочи, че дебатите в "ДА! На българската икономика" идват само дни, след като Брюксел отвори инвестиционния портал за "План Юнкер". 

Както вече стана ясно, в дебатите участват вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Меглена Кунева, регионалният министър Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

Очаквайте подробности!

Следете дискусията на живо по Канал 3 и радио К2, както и в социалните мрежи и на www.standartnews.com с хаштаговете:

#ДаНабългарскатаикономика

#ПланЮнкер

#КристалинаГеоргиева

#Стандарт

#ХотелМаринела

#КРИБ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай