Коучингът ражда идеи за милиони

Хващайте добрите хрумвания в зародиш, съветват Мария Шикова и Ноха Ел Дали

Коучингът ражда идеи за милиони | StandartNews.com

"Дейл Карнеги Трейнинг" е американска компания, специализирана в обучението и подготовката на хората в бизнеса с цел те да надградят уменията си за професионален успех и да формират силни и печеливши екипи. Тази техника се нарича коучинг. От две години компанията има филиал и в България, ръководен от Мария Шишкова. За отбелязването на двегодишнината на филиала в София бе Ноха Ел Дали, регионален търговски мениджър на фирмата за Европа, Близкия изток и Африка. В разговор за "Стандарт" двете бизнес дами разказаха за концепцията и глобалното влияние на коучинга, както и за постиженията на българския филиал на компанията.

- Коучингът вече съвсем не е нова дума в България, особено в бизнес средите. Има ли интерес към вашата дейност?

- Мария Шишкова: Да. Ние от години вплитаме коучинг подходи при изграждането на успешни решения за нашите клиенти. Коучингът става все по-популярен и търсен, защото чрез него хората достигат необикновени професионални резултати, както лични, така и екипни.

- С какви хора и компании предимно работите?

- Мария Шишкова: Работим с представители на почти всички бизнес сектори. Изследваме внимателно техните нужди и професионални цели и заедно изграждаме стратегия, как да ги постигнат с наша помощ. След това работим плътно с клиентите си, за да приложим стратегията на практика.

- Известно е, че компанията ви е започнала дейността си в емблематичната сграда на YMCA (Асоциация на младите християни) в Ню Йорк. Какво представлява сега фирмата?

- Ноха Ел Дали: Дейността ни стартира в далечната 1912 г. Основател на компанията е Дейл Карнеги, който е пионер на концепцията за личностно и професионално развитие с цел по-бързо постигане на желаните бизнес резултати. Една от неговите книги с огромно значение "Как да печелим приятели и да влияем на хората" и до ден днешен заема челно място в класациите за най-полезни за бизнеса книги. Днес сме в над 85 държави, на всички континенти, в почти всички големи градове по цялото земно кълбо. Над 8 милиона професионалисти са завършили наши програми и броят им расте всеки изминал час.

- Какви решения можете да предложите в ситуация на криза?

- Мария Шишкова: За да е успешен, днешният професионалист трябва да има отворен и гъвкав ум, да е способен да общува с хората по такъв начин, че да ги вдъхновява да приемат новостите и да увлекат и други професионалисти около тях. Помагаме на клиентите си да бъдат по-непредубедени и да улавят и развиват успешните идеи още от зародиша им. Всеки може да бъде вдъхновител на следващата голяма идея. Например, работихме с над 130 човека от финансовия отдел на водеща компания в енергийния сектор. Изглежда невероятно, но за броени часове те надскочиха професионалните си рамки и в сътрудничество с нас откриха брилянтни, иновативни идеи как да повишат корпоративните приходи и същевременно да намалят разходите.

- Българските бизнесмени включват ли се в курсовете ви?

- Мария Шишкова: Резултатите ни в България надхвърлиха очакванията ни и обяснението е просто: когато компаниите получават необичайно висока възвръщаемост на инвестициите в развитие на хората си, те продължават да партнират с нас.

- Какви са в цифри резултатите?

- За две години над 800 курсисти завършиха наши курсове и програми. Някои от тях се дипломират в две и повече направления. Само в последния ни завършил курс, наречен "Лидерски умения за мениджъри", генерираните идеи, както и бизнес плановете, съставени от участниците в него, имат капацитет да доведат до печалби от над 2 милиона лева в следващите 12 месеца!

- Как се развива българският ви филиал в сравнение с останалите?

- Ноха Ел Дали: Българският пазар е важен за нас. Постиженията ни в България наистина са значителни! Пример за това е наградата за най-добре стартирал клон в рамките на компанията, която се връчи на българския ни представител по време на честването на 100-годишнината на компанията ни в Хавай през декември миналата година.

- Какво значи да си коуч във вашата система?

- Нашите треньори, коучове, преминават през изключително интензивна програма на обучение. Да станеш трейнинг коуч и трейнер при нас изисква посвещение и отделяне на солидно време и усилия. Една от ключовите ни техники е "коучинг в момента". Работим активно с участниците в нашите курсове, докато те практикуват нови умения. Така те получават моментална информация за това, което правят добре и за областите, в които биха могли да се променят още. Буквално в рамките на минути уменията на хората видимо се надграждат. С една и съща инвестиция на време и усилие курсистите ни постигат много по-голям успех.

- От какво се ръководите в дейността си?

- Мария Шишкова: В нашата бизнес реалност ние винаги се състезаваме да правим нещата по-добре, с по-малко ресурси и за по-кратко време. Най-важната ни цел е да допринесем средата ни да стане по-богата и просперираща чрез успяващи и добри хора. Изграждаме професионалисти, които имат качествата и нагласата на шампиони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай