Комисар: Месото поскъпва у нас, поевтинява в света

Вдигането на цената у нас е в резултат на говоренето за африканската чума по свинете

Комисар: Месото поскъпва у нас, поевтинява в света | StandartNews.com

Свинското месо у нас поскъпва, а на световния пазар - поевтинява. Това съобщи пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата - Владимир Иванов. Според него вдигането на цената у нас е в резултат на говоренето за африканската чума по свинете.

"Има много интересна ситуация на пазара. Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки. От 7.75 - 7.80, стигнахме до 8.30. Абсолютно спекулативна цена. В същото време паралелно наблюдаваме друг процес на световния пазар цената на свинското намалява. На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1.90 към 1.69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването", заяви Иванов.

Иванов заяви, че снабдяване на месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.

И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре урегулиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо, каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай