Вторник,

Колко хора работят на минимална заплата

От: стандарт -
A
A
A

 

Работещите на минимална заплата традиционно са сред най-уязвимите категории заети на пазара на труда. Въпреки че в началото на годината минималните заплати бяха увеличени в цяла Европа, 7 от 10 работещи срещу минимално възнаграждение имат трудности да свържат двата края в сравнение с по-малко от половината останали работещи, според данните на EU-SILC.

Това ниво варира значително в отделните страни - от по-малко от 10% в Дания, Финландия и Швеция, до 50- 60% в България, Хърватия и Кипър и до 80% в Гърция.

Докладът представя ситуацията по отношение на минималните заплати в Европа непосредствено преди избухването на пандемията и анализира как последните промени са я повлияли допълнително.

Сега, когато настъпва икономическа криза и рецесия, въпросът е как Европейската комисия и държавите членки да осигурят справедливи възнаграждения и приличен жизнен стандарт по време и след коронакризата, пише Eurofound, цитиран от паритени.бг.

Работниците с минимална работна заплата в цяла Европа са в състояние да бъдат все по-често призовавани да предоставят основни услуги по време на мерките за задържане и реагиране на COVID-19, както и по-голяма вероятност да бъдат съкратени поради концентрацията им в силно засегнати сектори.

Има високи пропорции на работниците с минимална работна заплата в икономически мобилизирани сектори като услуги за почистване (16%), селско стопанство (15%) и търговия на дребно (13%), но също и сред най-негативно засегнатите или ограничени – лична работа (16%), изкуства, развлечения, отдих (15%) и домашна работа (14%).

Пандемията на коронавирус ще допринесе за финансовата несигурност на работниците с минимална работна заплата, като парадоксално подчертава важността и добавената стойност на тяхната работа в много сектори.

Законните минимални заплати са станали по-справедливи в сравнение с заплатите на други работници от началото на хилядолетието. Въпреки тази възходяща тенденция обаче минималните заплати в повечето страни остават под 60% или дори под 50% от средната заплата. 

Това е особено вярно в централните и източните държави-членки, които продължават да предвиждат дори под 50% в регулациите си за минимална заплата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички