Коледа на кредит

Очакват двоен ръст на продажбите на стоки на изплащане за празниците

Коледа на кредит | StandartNews.com

София. Коледните и новогодишните празници са свързани с допълни разходи, които натоварват семейния бюджет. Това провокира голяма част от българите да посегнат към външно финансиране, за да посрещнат празниците. Стоковите кредити и бързите заеми в последните няколко години се превърнаха в популярна алтернатива на банковите заеми, особено когато потребителите кандидатстват за сравнително малки суми.

"Традиционно с наближаването на коледните и новогодишните празници българите купуват повече стоки на изплащане, като обикновено през месец декември отчитаме двоен ръст на продажбите", посочва Ралица Захариева, мениджър "Маркетинг и комуникации" в БНП Париба-Лични финанси. Същата тенденция отбелязват и от компанията за бързи заеми Easy Credit. "По традиция декември е силен месец за потребителското кредитиране. Клиентите търсят пари назаем заради по-високите разходи покрай празничното пазаруване, покупката на подаръци и сметките за ток и отопление. За тази година все още нямаме точни данни, но последното тримесечие на миналата година, в което влиза и декември, формира около 30% от продажбите ни за цялата година. Очакванията ни за тази година са сходни", коментира Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения" в компанията.

Официалната статистика на БНБ също потвърждава коледния наплив към бързи заеми. През последните три години последното тримесечие на годината неминуемо е носило ръст в кредитирането спрямо предходните три месеца. Така обемът на изтеглените бързи заеми се увеличава в края на годината с 3,75% през 2010 г. (+28,4 млн. лв.), с 6,6% през 2011 г. (+53,1 млн. лв.) и с 5,44% през последното тримесечие на миналата 2012 г. (+44,4 млн. лв.). На този фон през първото тримесечие на посочените години размерът на отпуснатите заеми неминуемо отчита спад. С други думи, хората теглят заеми по празниците, чието изплащане започва веднага, след като подаръците под елхата бъдат разопаковани. "Тук е мястото да посъветвам клиентите да кандидатстват за потребителски кредит, само ако са сигурни, че няма да имат затруднения при покриването на вноските", добавя Ралица Захариева.

Слагат смартфон и таблет под елхата

"През последните няколко месеца наблюдаваме повишен интерес към мобилни устройства като таблети и смартфони. Очакваме, че те ще бъдат сред най-купуваните стоки на изплащане през декември", казва Ралица Захариева, мениджър "Маркетинг и комуникации" на БНП Париба-Лични финанси. По думите й през цялата година най-търсените стоки на изплащане са лаптоп и телевизор.

"Хората търсят съвсем ново технологично поколение телевизори със средна цена 800-850 лв., а най-търсените лаптопи са със средна цена 600-650 лв.", казва Захариева. Оказва се, че повечето клиенти търсят лаптопи от среден клас на разумни цени, тъй като използват ограничен брой услуги като интернет, e-mail, социални мрежи и възпроизвеждане на видео. Интересът към техниката не остава незабелязан и от компанията за бързи кредити Easy Credit. 4-5% теглят кредит, за да купят техника, която е един от популярните коледни подаръци, става ясно от думите на Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения" в компанията.

"Отделно 4-5% от клиентите ни заявяват, че заемът им е нужен за пътуване, почивка или честване на специален повод каквито са Коледа и Нова година", посочва тя. Въпреки тези данни парите, взети назаем, продължават да служат предимно за запълване на дупките в семейния бюджет. "Съдейки по нашите данни за това с каква цел се теглят потребителските кредити, бихме могли да кажем, че една макар и много малка част от клиентите ни - 4-5%, не се притесняват да празнуват коледните и новогодишни празници с пари назаем. За друга, много по-голяма група от нашите клиенти - близо половината, този период на годината е свързан с големи разходи за семейния бюджет, при което те предпочитат да си осигурят спокойствие, изтегляйки малък потребителски заем", казва Илиева. Клиентите теглят средно по около 510-530 лв., добавят от компанията за бързи кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай