Вторник,

Кои сектори носят доходи в кризата

От: стандарт -
A
A
A

 

Пазарът на биковете се върна, подкрепен от силен оптимизъм. Това пишат в последния си бюлетин едни от най-добрите мениджъри на портфейлни инвестиции в Европа –  KBC Асет мениджмънт.

Според тях покачването на цените на борсите в света поставя с нова сила въпроса: Очаква ли ни нов свят след коронавируса?

Според финансовите анализатори вратите на пазарите се отварят бавно.  Факт е, че карантината постави вируса под контрол, а броят нови инфекции достигна пика си в Европа и САЩ. Всяка страна обаче отпуска карантинните мерки по своя собствена преценка. А рискът от втора вълна остава висок, поне докато няма готова ваксина. Очаква се такава да бъде достъпна най-рано до края на 2021.

Прогнозите на финансовите експерти са, че за много страни брутният национален доход през второто тримесечие ще бъде с над 20% по-нисък, сравнен с предходната година. Това означава, че спадът в приходите на компаниите ще бъде още по-значителен.

Отпускането на карантинните мерки ще доведе до рязко възстановяване, но то едва ли ще върне скоро нивата отпреди COVID-19. Данните от Китай и Южна Корея показват, че без ваксина или лекарства, потребителите остават притеснени.

В много сектори като авиация, туризъм и хотелиерството се очаква ударът да е перманентен и да бъде свързан с освобождаване на още работни места.

Препоръката на финансовите мениджъри към инвеститорите е да са предпазливи и да избират сектори с гарантирани приходни потоци като хранително-вкусова промишленост и дистрибуторите. С по-нисък риск са вложенията в медицински изделия и технологии, онлайн търговия, медии и софтуер, както и останалите сектори, които подкрепят живота по време на COVID-19. Дават превес за портфейлни инвестиции в компании от САЩ, тъй като тези сектори са по-активни там. Експертите смятат още, че е подходящо инвестирането в сигурни държавни облигации и парични средства за допълване на портфолиото.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички