Кога да очакваме азерския газ

Външният министър Светлан Стоев се срещна с посланика на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов

Кога да очакваме азерския газ | StandartNews.com

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Азербайджан Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов, с когото обсъди теми от двустранните отношения, включително в сферата на икономиката, културата, транспорта и енергетиката, съобщиха от МВнР.

България отдава голямо значение на отношенията с Азербайджан и се надява на тяхното по-нататъшно укрепване и задълбочаване. Българската страна оценява високо съществуващия активен политически диалог с Азербайджан, който се развива в атмосфера на приятелство и добра воля. По време на срещата бе изразен взаимен интерес за задълбочаване на двустранното сътрудничество и засилването на търговско-икономически отношения.

„Значителен потенциал за сътрудничество съществува в областта на енергетиката и енергийните доставки”, подчерта българският външен министър. Доставките на азербайджански газ и на синьо гориво от Южния газов коридор са неразделна част и условие за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България.

Българската страна изрази интерес и от задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта и комуникациите с Азербайджан. Според министър Стоев двете страни трябва да се възползват от географското си положение за изграждане и по-нататъшно подобряване на инфраструктурата между Европа и Азия. Нови възможности за България и страните-членки на ЕС в търговско-икономически аспект предоставя и ЖП връзката Баку–Тбилиси–Карс, която стартира през октомври 2017 г.

От своя страна посланик Хюсейнов изрази желание българският народ да научи повече за Азербайджан, за културата и историята на страната, посочвайки, че контактите между двата народа са от особена важност.

В заключение българският външен министър увери Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов, че може да разчита на съдействието на МВнР на Република България по всички теми от общ интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай