КНСБ с шокираща прогноза. Ето какво ще стане с тока заради Плана

Две от реформите, които влизат в Плана, притесняват синдикати

КНСБ с шокираща прогноза. Ето какво ще стане с тока заради Плана | StandartNews.com

Планът за възстановяване и устойчивост предизвика и критики. От КНСБ предупреждават, че реформите, договорени с Брюксел, ще вдигнат сметката за ток на българина близо 4 пъти. И то в рамките на следващата една година. А на фона на това от БСП предлагат нови икономически мерки от 1 юли, сред които таван върху някои цени или облагане на свръхпечалбите на някои енергийни дружества у нас.

Две от реформите, които влизат в Плана за възстановяване, притесняват КНСБ. Едната от тях предвижда много от българските битови потребители на ток да излязат от регулирания на свободния пазар на електроенергия, което означава и сметките ни да скочат драстично.

„Те се формират от един микс на производство от български централи, който микс се регулира от КЕВР и съвсем в малка степен се влияе от цените на свободния пазар. Дори два пъти да е – вече говорим за съществен скок, което домакинствата не са готови да приемат”, пресмята Антон Иванов, който е енергиен съветник на КНСБ.

На свободния пазар обаче цената на тока е до 4 пъти по-висока от тази на регулирания. За да предотвратят подобен удар по джоба ни, от КНСБ искат разговор с управляващите.

„Ние настояваме в максимална степен електрическата енергия, произвеждана в АЕЦ „Козлодуй”, както и в други български електроцентрали, да бъде базата за формиране на цени за българския пазар за битовите потребители”, казват още от КНСБ, предава Нова.

А за да намалят ефекта от всички удари върху джоба на българина, от БСП предлагат държавата да наложи таван на някои цени.

„Месни продукти, мляко, олиото, което се оказва дефицитно, и най-важното за българите ще се окаже, разбира се, електричеството и отоплението”, посочи Румен Гечев от БСП.

Ако коалицията се обедини около такава мярка, държавата ще трябва да плаща разликата между тавана и реалните пазарни цени. Според разчетите на БСП за това могат да се отделят близо 3 млрд. лева с актуализацията на бюджета от 1 юли. Икономистът Стоян Панчев обаче не смята, че това ще е от полза за потребителите.

„Ценовите тавани имат един голям минус и това е, че бъдат ли наложени, започват да изчезват стоките от рафтовете в магазините. Започват тези стоки да се търгуват на алтернативен черен пазар, където достигат дори и по-висока от реалната си цена”, алармира икономистът.

Друга от идеите на социалистите е въвеждането на диференцирано ДДС, каквото вече има в цяла Европа с изключение на България и Дания.

Според Панчев от всички идеи на БСП най-бързо и лесно може да проработи тази за диференцираното ДДС, макар че очаква голяма съпротива от Министерство на финансите. От КНСБ обаче са против намаляването на ставката само за определени продукти. Според тях по-добрата мярка е ДДС за всички стоки и услуги да падне от 20 на 15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай