Кметове доплащат за санирането

Кметове доплащат за санирането | StandartNews.com

Общините ще съфинансират санирането на сгради. Това обясни за "Стандарт" председателят на Комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев. За една година от стартирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради са регистрирани над 2500 сдружения на собствениците, над 2200 от които вече имат сключени договори или подадени заявки в общините за саниране на блоковете им, посочи Добрев. Това означава, че ресурсът на програмата от 2 млрд. лв. за първите две години почти е изчерпан, обясни Добрев и запита: "Въпросът е какво правим след това?" Ясно е, че нямаме достатъчен финансов ресурс да продължим програмата със 100% безвъзмездна помощ. От друга страна, има риск още в момента, в който кажем, че се връщаме към варианта 75% безвъзмездна помощ и 25% съфинансиране, веднага да бъде изгубен интересът към санирането, каза Добрев.

"Ако минем на варианта 75% безвъзмездно финансиране и 25% самоучастие, във всеки блок има по няколко апартамента с възрастни хора и социално слаби, както и такива, на които не им пука", обясни той. Затова ще предложим програмата за саниране да продължи със 75% безвъзмездна помощ и 25% съфинансиране от общините, заяви Добрев. Общините ще платят 25% от средствата за саниране, а в срок от примерно 10 години ще си съберат парите обратно от хората чрез данък сгради, поясни Добрев. При 8000 лв. средна стойност за саниране на едно жилище 25% са 2000 лв., изчисли Добрев. Ако бъдат разсрочени за 10 години, данък сгради ще се увеличи от примерно 100 лв. сега на 300 лв., пресметна той. На пръв поглед това не е малко, но през тези 10 години домакинството всяка година ще спестява по неколкостотин лева от по-ниски сметки за ток и парно след санирането. Така на практика още след първите 3-4 години домакинството реално ще е спестило тези 2000 лв. от по-ниските сметки. Според мене само по този начин ще бъде успешно продължена програмата за саниране, без да се получи сътресение в нея, коментира Делян Добрев.

Програмата за санирането е изключително важна, тъй като нищо друго не може да намали сметките на хората с 45-50%, категоричен е той. Най-важното на програмата е това, че като спести едно домакинство 50% от разхода си за отопление, то превръща тези пари в потребление, с което стимулира търговията и производството. Ако пък реши да ги спестява, спестените средства се превръщат в кредити, така че и в двата случая печели икономиката, обясни Добрев. Не на последно място програмата създава работа на малките строителни фирми и една по-добра среда за живеене, коментира председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай