Ключови промени в най-важния данък. Засягат хляб, доставки и кръчми

Ето какво приеха депутатите

Ключови промени в най-важния данък. Засягат хляб, доставки и кръчми | StandartNews.com

Ключови поправки в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) приеха депутатите. С промените се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността й, ако доставчикът не издаде касова бележка.

Законопроектът на Асен Василев бе приет на първо четене. Той мина със 102 гласа „за“, 43 – „против“ и 21 – „въздържал се“. С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите. 

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги.

В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз.

Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в списъка в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай