Хотелиери: Без ресторанти сме като болници

Отмениха всички резервации за следващите 4 седмици

Хотелиери: Без ресторанти сме като болници | StandartNews.com

 

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, така че да се разреши работата на заведенията в хотелите.

Според асоциацията ограниченията за ресторантите спират работата на самите хотели, въпреки че те не са официално затворени.

„Отмениха се всички направени резервации за обявения първоначално 3-седмичен период за действие на новите мерки. Причината е, че никой турист не си представя приятната и спокойна ваканция, хранейки се в стаята си, тъй като ситуацията наподобява болничен престой“, коментират от БХРА. Те настояват на заведенията в хотелите да бъде позволено да работят при спазване на противоепидемични мерки.

„Формалното незатваряне на хотелите, въпреки реалната невъзможност да работят и да посрещат клиенти при тези условия, води до това, че за сектора на гостоприемството и неговите служители не са предвидени компенсации, както за останалите затворени бизнеси. Те не могат да се възползват дори от крайно недостатъчната помощ, предвидена за персонала. Работниците в тези заведения няма да получат дори по 24 лева на ден от държавата, въпреки че техните работодатели ще са принудени да ги пуснат в неплатен отпуск или дори да ги освободят”, допълват от БХРА.

Отказваме  повече да вярваме на приказки и обещания. Настояваме да получим подкрепата, каквато заслужава структуроопределящ за българската икономика сектор, посочен и от ЕК като една от индустриите, които може да изведе националните и общностната икономики от изключително тежката криза. И да се реши коя от двете алтернативи ще бъде приложена – ще бъдат отворени само за гости на хотелите заведения в тях или секторът на гостоприемството ще бъде включен в обхвата на предвидените компенсации”, пишат хотелиерите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай