Хиновски успокои. Какво ще стане с газовите доставки за Европа

Ако се наложи, България може да намали потреблението си на синьо гориво на 50%, каза енергийният експерт

Хиновски успокои. Какво ще стане с газовите доставки за Европа | StandartNews.com

„Вижте всички експертни анализи, които се базират на анализ на рискове, на маркетингови проучвания говорят, че има достатъчни запаси на течни горива. По важен за нас е въпроса за природния газ. Аз бих казал, че няма никакъв риск, защото две са основните причини. Първо, икономически Газпром никога няма да се реши от този огромен приход. 185 милиарда долара получават от продажба на газ в Европейския съюз и както днеска е заявил Газпром и пред един от основните си партньори в западна Европа -  австрийската фирма ОМВ, декларира, че няма да има спирания. Всички поръчки за продажби на газ за западна Европа, за Австрия и за България към днешна дата са изпълнени. Тоест в разгара на войната няма никакви признаци, че ще има ограничения, спирания и така нататък“, каза енергийният експерт Иван Хиновски в bTV Новините.

Според него, ако все пак има затруднения с доставките на газ, те могат да бъдат преодолени, ако минен на 50% потребление на синьото гориво.

„Топлофикация може да мине на икономичен режим. Торовите заводи, както по време на COVID кризата временно спряха“, коментира експертът.

Според него може да компенсираме и част от липсите с внос на втечнен газ от Гърция в такъв случай.

Хиновски заяви, че няма данни за корумпирани от „Газпром“ служители на „Булгаргаз“ по примера на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

По думите му винаги в сектора има някакво лобиране за някакви компании в сектора, а що се отнася до уволнения бивш директор на „Булгаргаз“,  посочи, че там тече проверка за „неговата пасивност“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай