Казваме ли сбогом на българския домат? Токът съсипа родния бизнес

Производители се срещат с премиера заради скъпия ток. Искат компенсации

Казваме ли сбогом на българския домат? Токът съсипа родния бизнес | StandartNews.com

Ще се сбогуваме ли напролет с родния домат и най-вкусните български зеленчуци? Горещият въпрос е на дневен ред, след като производители започнаха да рушат оранжериите си, тъй като не могат да си позволят скъпия ток. Собственици на оранжерии алармираха пред бТВ, че се очаква родните зеленчуци да бъдат заменени с вносни, включително от Иран.

Рязък спад в производството на зеленчуци отчита и земеделското министерство. Добивите на домати през последните три години са се сринали три пъти, съобщи БНР.

Критично слаба е била през 2021 година за производителите на домати. Според оперативните данни на агроведомството произведените през миналата година домати са по малко от 37 хиляди тона. През 2019 година те са били близо сто хиляди тона, а през 2020 реколтата е достигнала почти 70 хиляди тона.

С една четвърт са се свили реколтираните площи на открито, спаднали са и средните добиви от декар, отчита статистиката.

Показателите за домати през миналата година се увеличават само в оранжериите, но икономическата ситуация не дава перспектива за този тип производство. Заради високите цени на газ, ток и препарати за растителна защита в момента оранжериите съкращават персонал и намаляват производството си. По неофициални данни повече от половината оранжерии са затворили.

Според представители на бранша в момента у нас не се продават български оранжерийни краставици и домати, а ако ситуацията не се промени вероятно и през пролетта на пазара няма да има българска стока. Производителите искат спешна среща с премиера Кирил Петков. На нея ще настояват за компенсации за тока. Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че разговорът е насрочен за вторник и има основания да се надява на добри новини след него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай