Катар иска 100 хил. БГ агнета годишно

Катар иска 100 хил. БГ агнета годишно | StandartNews.com

Цените предстои да се договарят, но сме предложили 2,5-3 евро за кг

Катар желае да изкупува минимум по 100 хил. български агнета годишно. Това заяви за "Стандарт" Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, след вчерашната среща в Министерството на земеделието на новосъздаденото търговско дружество "Българско агне" с катарската делегация. Засега в "Българско агне" участват 12 родни производители и търговци, но ще може да се включат още животновъди, ако са съгласни с договорените условия, уточни Синапов.

Според него родните животновъдите могат да осигурят без проблем желания от катарска страна брой агнета. Оттук нататък обаче следват договорки за това как точно ще става износът. "За да се направи тази заготовка от 100 хил. агнета, което не е голямо количество, нашите производители трябва да имат гаранция", посочи Синапов. По думите му трябва да има договорни отношения между България и Катар, които да се обезпечат с финансово перо.

Цените, на които катарците ще изкупуват родните ни агнета, ще се договарят на следващи срещи. "На тази среща ги уведомихме за настоящите цени от 2,5-3 евро за кг и не им се сториха стресиращи. Надяваме се да намерим общ език, но всичко е въпрос на гаранции и от двете страни", посочи Синапов. На срещата родните животновъди са обещали на катарците редовни доставки на желаното количество български агнета.

Според Синапов, ако намеренията на Катар са сериозни, договорите трябва да се случат до края на годината. "Можем да започнем с износа на български агнета за Катар от 2016 г., но за да се случи това, трябва да сме приключили с преговорите до края на тази година", посочи Синапов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай