Караме кола колкото и миналата година

Шефовете на Shell България наливат бензин и дизел на клиентите

Караме кола колкото и миналата година | StandartNews.com

Българите карат колите си приблизително толкова, колкото и през миналата година. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Шел България" Камелия Славейкова. Според данните от бензиностанциите на компанията към този момент потреблението на горива през 2013 г. се запазва на приблизително същите нива, каквито са наблюдавани и през 2012 г. Приблизително по същия начин стоят нещата и при потреблението на премиум горивата. Според наблюденията на Славейкова клиентите на Shell, които държат на по-специалния бензин и дизел, продължават да ги ползват и предпочитат пред по-масовите горива. "Вярно е, че преди началото на кризата повече хора предпочитаха горивата Shell V-Power и, когато тя настъпи, се наблюдаваше известен отлив от премиум горивата към стандартните. В същото време обаче има и клиенти, които държат да ползват премиум горива, и неизменно продължават да ги предпочитат", обясни Славейкова. Тя допълни, че тази тенденция се запазва и след въвеждането на най-новото поколение специализирани горива, разработени в лабораториите на компанията - Shell V-Power Nitro+ и Shell V-Power Nitro+ Diesel.

Информация за предимствата на всички видове на горивата Shell клиентите на веригата бензиностанции вчера получаваха лично от представителите на висшия мениджмънт на компанията. Това стана в рамките на инициативата "Повече за клиента", която се провежда у нас за шести пореден път. В рамките на един ден ръководителите на дружеството застават редом до клиентите по различни бензиностанции от веригата, обслужват ги буквално по бензиноколонките, наливат гориво в колите им. В същото време те си говорят с шофьорите, получават от тях обратна връзка по отношение на обслужването, продуктите, задават своите въпроси, получават съответните отговори, а също и дават своите препоръки към работата на "Shell България". Тази година в инициативата се включиха изпълнителният директор на компанията Камелия Славейкова, търговският директор на "Shell България" Мехмет Юнал, директор "Продажби" Георги Николов, мениджър "Човешки ресурси" Юлита Дечева, Катя Деливичева, юрисконсулт на компанията и др. Акцент в тазгодишната инициатива "Повече за клиента" е безопасността и превенцията срещу потенциалните рискове по бензиностанциите. По този случай към кампанията се включиха социалният антрополог Харалан Александров, както и карикатуристът Христо Комарницки, който по забавен начин представи в 5 свои карикатури най-често срещаните грешки, които допускат хората, когато посещават бензиностанция. Това са пушенето, навлизането в обекта с по-висока скорост, зареждането на гориво в мотоциклети и мотопеди, без водачът им да е слязъл от тях, говоренето по мобилен телефон в близост до колонките и сипването на гориво в неподходящи за това съдове. "Дадох си сметка, че дори самият аз не съм спазвал част от правилата за безопасност по време на престоя си на бензиностанция, например препоръката, свързана с говоренето по мобилен телефон. Сега вече зная защо това е опасно и се надявам чрез моите карикатури посланията да достигнат до повече хора, които да ги осмислят и приемат", сподели Христо Комарницки. Харалан Александров обясни, че българинът рядко приема съвети и се замисля за безопасността си едва, когато сам се сблъска с някой риск. "За да имаме доверие към правилата, които институциите налагат, включително и тези за безопасност, е добре да ги чуем от равен или на език, сходен с този, на който равен би ги поднесъл. В този смисъл инициативата на "Shell България" демонстрира иновативен подход, който залага на на диалога, самоиронията и емоционалното въвличане и затова има шанс да достигне до умовете на българите", каза Александров.

Развиваме обектите с препоръки от клиенти

Камелия Славейкова, изпълнителен директор на "Shell България"

- Г-жо Славейкова, за кой пореден път провеждате кампанията "Повече за клиента"?

- Мениджмънта на "Shell България" организира за шеста поредна година това събитие, което е свързано с повишаване на удовлетвореността на клиентите от обслужването по бензиностанциите. Конкретно тази година то е фокусирано върху темата за безопасността по време на престоя по търговските ни обекти.

- Има ли някаква изрична причина точно безопасността да бъде акцентът тази година?

- Всяка година, когато организираме подобни събития, търсим определен ъгъл, свързан с обслужването. Тази година решихме да акцентираме върху безопасността, защото това е нещо изключително важно за живота и здравето на нашите клиенти. Нещо, с което бихме могли да допринесем за начина, по който те осмислят или възприемат потенциалните рискове, които съществуват по обектите. И това е свързано най-вече с факта, че за "Shell" безопасността е изключителен приоритет независимо дали се случва нещо на бензиностанцията или е свързано с друга дейност. Ние се опитваме да помагаме както на нашите служители, така и на клиентите да осъзнаят необходимостта да бъдат внимателни на пътя, на бензиностанцията, навсякъде, където се намират. И да отчитат потенциалните рискове, да се съобразяват с тях, да се предотвратят рисков и последици. Така че активно работим за повишаване на нивото на информираност с цел минимизиране на опасностите.

- А получавате ли обратна връзка от клиентите си по повод тези кампании или заради друго?

- Ние ползваме различни начини, за да получаваме мнения от клиентите си. Най-често това са маркетингови проучвания, получаваме също и информация от програмата "Таен клиент". Като цяло отзивите са позитивни по отношение начините, по които хората възприемат обслужването на бензиностанциите "Shell". Разбира се, имаме случаи да получаваме и препоръки. В някои от обектите може да се видят дори постери, които дават някаква информация на базата именно на препоръки от клиентите. За да видят самите те, че сме ги взели предвид и какво сме направили по този повод.

Съвсем наскоро стартирахме базираната в интернет платформа "Гласът на клиента" - нещо, което "Shell" започна в глобален мащаб и България е една от първите страни, които прилагат тази платформа. На всяка една бензиностанция, както и на сайта www.shell.bg може да се намери линк към "Гласът на клиента", където всеки може да даде обратна връзка. Въпреки че започнахме наскоро, вече имаме първите резултати от обратни връзки за конкретни бензиностанции, а също и препоръки, свързани с обслужването, с промоции, от които клиентите са доволни и биха искали да продължат да съществуват. Това най-често се случва по отношение на отстъпките срещу точки по програмата "Shell Club Smart". Така че регулярно следим тази обратна връзка и се стараем максимално да я взимаме предвид. Това касае и работата на управителя и служителите на съответната бензиностанция. От своя страна те следят тази обратна връзка ежедневно, за да могат да реагират в реално време на препоръките на клиентите.

Нови храни и напитки в "Deli2Go"

Кътчето за отдих по бензиностанциите от веригата "Shell" вече предлага нови изненади на клиентите, стана ясно от думите на Юлита Дечева, мениджър "Човешки ресурси" на "Shell България". Отскоро в "Deli-2-Go" шофьорите и техните спътници могат да се насладят на нови и висококачествени храни и напитки. Особеното в случая е, че изцяло новата хранителна оферта на бензиностанциите е разработена на базата на специално проучване сред клиентите на "Shell" в България, обясни Дечева. Така всеки, който посети веригата, освен да зареди с гориво и обслужи колата си, ще може да си почине, наслаждавайки се на истинско италианско кафе от най-високо качество. То пък се приготвя от най-добрите машини в света - германските WMF. В същото време "Deli-2-Go" вече предлага и богат избор от сандвичи и закуски. "Уникалното при тях е, че се приготвят изцяло само от свежи и висококачествени продукти. "Кроасаните например са с 35% съдържание на масло, за да могат нашите клиенти да се насладят максимално на закуската си", каза още Дечева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай