Петък,

Канят 1000 украинци да берат малини в Лудогорието

От: Стандарт -
640
Канят 1000 украинци да берат малини в Лудогорието
A
A
A

1000 украинци могат да бъдат настанени в Лудогорието и да им се предложи работа -  да берат малини и ягодоплодни. Това заяви Божидар Петков, шеф на Асоциация на малинопоризводителите в България, в писмо до премиера Кирил Петков, пише Телеграф бг.

Поводът е обръщението на министър председателя към българския бизнес за помощ към пострадалите от украински граждани.   

Решението да приемат 1000 души берачи е взето на кризисно заседание на браншовиците."Нашата асоциация може да осигури социална адаптация и трудова интеграция на нуждаещите се, засегнати от конфликта. Хората могат да приемани от март до следващите два или месеци  на територията на областите Търговище, Разград, Шумен и Пловдив", пишат овощарите. 

Малинопроизводителите обаче искат помощ от министерствата на земеделието, както и на труда и социалната политика да бъдат подпомогнати с финансиране за изграждането на "Работнически кампуси". Те предлагат това да бъдат мобилни жилища - контейнерен тип или фургони или така наречените "Мobile home".Такива, според тях се изграждат в Англия, Франция, Испания, Португалия и други страни в които работят хиляди чужди сезонни работници. 

Такъв тип съоръжения са ни нужни и за настаняване на сезонни работници от България, като за целта може да се използва проектът "Трудова Миграция, вместо трудова Е-миграция". “На фона на военното напрежение в Украйна, освен български, има и много украински граждани, които искат да дойдат в България", обяви премиерът Кирил Петков преди два дни. “Това, което дойде последно като информация до мен, е за 2000 украинци. Те са едни от най-квалифицираните граждани на Украйна, хора от IT-сектора, понеже знаят, че у нас има добър IT-сектор и са избрали България като дестинация", каза още Петков. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички