Канят 1000 украинци да берат малини в Лудогорието

Производителите искат помощ за изграждането на "Работнически кампуси"

Канят 1000 украинци да берат малини в Лудогорието | StandartNews.com

1000 украинци могат да бъдат настанени в Лудогорието и да им се предложи работа -  да берат малини и ягодоплодни. Това заяви Божидар Петков, шеф на Асоциация на малинопоризводителите в България, в писмо до премиера Кирил Петков, пише Телеграф бг.

Поводът е обръщението на министър председателя към българския бизнес за помощ към пострадалите от украински граждани.   

Решението да приемат 1000 души берачи е взето на кризисно заседание на браншовиците."Нашата асоциация може да осигури социална адаптация и трудова интеграция на нуждаещите се, засегнати от конфликта. Хората могат да приемани от март до следващите два или месеци  на територията на областите Търговище, Разград, Шумен и Пловдив", пишат овощарите. 

Малинопроизводителите обаче искат помощ от министерствата на земеделието, както и на труда и социалната политика да бъдат подпомогнати с финансиране за изграждането на "Работнически кампуси". Те предлагат това да бъдат мобилни жилища - контейнерен тип или фургони или така наречените "Мobile home".Такива, според тях се изграждат в Англия, Франция, Испания, Португалия и други страни в които работят хиляди чужди сезонни работници. 

Такъв тип съоръжения са ни нужни и за настаняване на сезонни работници от България, като за целта може да се използва проектът "Трудова Миграция, вместо трудова Е-миграция". “На фона на военното напрежение в Украйна, освен български, има и много украински граждани, които искат да дойдат в България", обяви премиерът Кирил Петков преди два дни. “Това, което дойде последно като информация до мен, е за 2000 украинци. Те са едни от най-квалифицираните граждани на Украйна, хора от IT-сектора, понеже знаят, че у нас има добър IT-сектор и са избрали България като дестинация", каза още Петков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай