Камина и климатик смъкват сметката за топло

Камина и климатик смъкват сметката за топло | StandartNews.com

София.  Топъл дом през зимата само за 80-90 лева на месец. За някои тази сума е мечта. Тези, които са инвестирали разумно в отоплителна техника обаче, знаят, че такава сметка не е мираж.

Оказва се, че зимните месеци може и да не са чак толкова страшни за семейния бюджет, ако разчитате на камина или модерен климатик. Поне това показват сметките при сегашните цени на дърва, въглища, газ, брикети и др. 60-70 лв. на месец излиза отоплението на двустаен апартамент от 65 квадрата, ако го топлите с черни въглища. Цената им е сравнително висока, но те са най-калорични и отдават най-много топлина при изгарянето си. Доброто в случая е, че този вид гориво може да се използва, ако имате печка, локално парно или камина. Условието е да са достатъчно здрави, за да издържат на по-високата температура, която излъчват черните въглища. Малко по-скъпо излиза огревът с дърва. След поскъпването им от миналата зима на месец ще отделяте средно по 85-95 лв. за същото като квадратура жилище. Ако си ги купувате, разбира се, а не ги крадете от гората, и при положение, че домът не е обитаем през цялото денонощие. Трябва да се знае обаче, че цените на дървата са малко по-трудно прогнозируеми, тъй като скачат рязко при по-голямо търсене. Доказателство за това е миналата зима, когато големите студове, невиждани отдавна у нас, докараха истински бум на цените на дървата.

С 5-10 лева отгоре излиза сметката на месец, ако ползвате брикети. Ако изберете да отоплявате жилището си с газ, сметката вече набъбва до повече от стотачка. Непрекъснато покачващите се цени на синьото гориво през последните години го направиха от силно конкурентно в почти неконкурентно на тока и парното. Въпреки това обаче с окончателно подписаната отстъпка от Русия в цената на газа в размер на 11,1% поне идната зима би трябвало да не бъде особено трудно да се прогнозира колко ще струва отоплението със синьо гориво. Още повече, че само преди дни шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев изрази оптимизъм, че цената на газа от Нова година ще падне още след очаквания спад с 0,67% от 1 октомври. Хубавото при газовите котли е, че те попадат в списъка на европейската Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома, от която могат да се получат обратно 20% от вложените пари в изграждане на такава система. Засега у нас обаче домовете, присъединени или имащи възможност да се присъединят към газоразпределителната мрежа, са едва около 5-7% и много малко хора могат да се възползват от предимствата на природния газ пред парното.

При добре направени изчисления и наличие на модерни уреди отоплението с ток също може да ви излезе евтино. Особено ако разполагате със съвременни климатици от клас А или по-висок, които харчат много малко електричество. Сметката за отопление с такъв климатик ще бъде по-висока от миналогодишната заради 14-процентния скок на тока от 1 юли, но при разумно ползване ще бъде около 70 лв. на месец. От съществено значение обаче е и в кое време на денонощието ще работи климатикът. Ако го ползвате предимно на нощна тарифа, със сигурност ще сте много по-доволни от сметката си в сравнение с топлофицираните жилища. Но ако електромерът ще се върти на дневна тарифа, във фактурата за тока ще дойдат и над 100 лв. само за отоплението.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай