Калфин: ТПТИ е неприемлив за ЕС и България

Калфин: ТПТИ е неприемлив за ЕС и България | StandartNews.com

Трансатлантическото споразумението подкопава социалната държава и екологичните стандарти, смятат левите

„В сегашния си вид споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и развитие (ТПТИ) е неприемливо и за ЕС, и за България. Без компенсации за по-слабите икономики като българската договорът би довел до сериозни социални и икономически проблеми". Това заяви вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин на конференция, организирана от сдружение „Солидарна България" и фондация „Фридрих Еберт". Според него при интеграцията на две икономики с различно ниво на развитие разликите между тях се увеличават, а не намаляват.

„Съмнявам се, че след приемането на ТПТИ българските фирми ще започнат масов износ за Америка. За сметка на това очаквам доста американски фирми да се появят у нас", допълни Калфин.

Изчисленията сочат, че ТПТИ ще донесе ползи за 130 млрд. евро годишно за икономиката на ЕС, и 90 млрд. евро – за американската.

Вицепремиерът постави под съмнение и предвиденият механизъм за уреждане на споровете между държави и инвеститори – т. нар. арбитражни комисии. „От арбитражите информацията не е публична, те не могат да се ползват като правен прецедент по други случаи", допълни той. Страните-членки на ЕС досега са сключили 1 700 двустранни споразумения за свободна търговия, голямата част от които предвиждат арбитражи за решаване на споровете. Статистиката показва, че около 40% от делата се печелят от държавите, 30 на сто - от корпорациите, а в останалите 30 процента споровете са уреждат преди произнасянето на арбитражите.

150 000 хиляди европейски граждани изразиха опасенията си от Механизма за защита на инвеститорите, чрез който се въвежда арбитража. По същество е предвидено споровете между държава и инвеститор да се решават от наднационален трибунал, където трима корпоративни адвокати решават дали е справедлив или не един закон, който е приела определена държава.

„В Европа се надига сериозна гражданска съпротива срещу тайните преговори и опасните клаузи. 250 неправителствени организации работят по темата, а през октомври имаше общоевропейски протест в над 4000 европейски града, след които и 8 български", посочи председателят на „Солидарна България" Ваня Григорова.

„БСП приветства разсекретяването на преговорите между ЕС и САЩ. Криенето на съдържанието им беше сериозно покушение срещу демократичното начало на ЕС", заяви евродепутатът от левицата Георги Пирински. Той посочи, че Еврокомисията е разсекретила част от съдържанието на преговорите под натиск два дни преди големия общоевропейски протест на 12 октомври т.г. Според червения евродепутат е необходимо да се организира дебат по Трансатлантическото споразумение за свободна търговия с участието на всички заинтересовани страни - държавни и академични институции, синдикати, гражданско общество и медиите при пълна информация за съдържанието на споразумението.

„Настояваме споразумението да гарантира не само човешките, но и социалните права, достойните условия на труд, екологичните стандарти, корпоративната социална отговорност и честна търговия. Достъпът до нови пазари и засилването на конкуренцията не трябва да са в ущърб на потребителите и за сметка на безопасността на условията на труд и защитата на околната среда", добави Пирински.

По думите му предмет на преговорите между ЕС и САЩ не бива да стават въпроси, касаещи технологиите за добив на шистов газ, разпространението на ГМО и защитата на личните данни. Евродепутатът от БСП смята, че споразумението трябва да обхване и регулирането на финансовите пазари, включително по отношение на финансовите услуги, което обаче засега не се приема от американската страна.

Георги Пирински също се обяви против механизма за разрешаване на противоречията между държава и инвеститор чрез арбитраж и призова държавните институции да направят експертен анализ на последствията от ТПТИ за България. Според него споразумението акцентира върху пълната либерализация и влиза в противоречие както с договора за функционирането на ЕС, така и с Европейския социален модел.

Георг Тупарев от партия "Зелените" обясни, че освен шистовия газ и ГМО, Трансатлантическото споразумение включва и други области, които не следва да бъдат в неговия обхват. „С приемането на ТПТИ социалното законодателство, както го разбираме европейците, ще отпадне. Ще има много голям натиск образованието да бъде приватизирано. Например държава като Америка ще може да съди България затова, че субсидира училищата си. Също важи и за болниците", смята Тупарев.
Екологът се обърна към присъстващия вицепремиер с думите: „Г-н Калфин, ако вашето правителство предприеме стъпки за приемането на ТПТИ, гарантирам ви, че ще имате много хора, които да викат под прозорците ви".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай