Какво трябва да знаете преди El Clàsico

Барселона - Реал Мадрид ще се излъчи на 19 март от 22:00 часа по MAX Sport 4

Какво трябва да знаете преди El Clàsico | StandartNews.com

Срещата между отборите на Барселона и Реал Мадрид или El Clàsico е един от най-гледаните футболни мачове, което не се дължи само на страстта към играта, а и на историята на това дерби, което започва преди повече от 100 години. Тази неделя (19 март) предстои ново издание на El Clàsico, което ще можем да наблюдаваме на живо по MAX Sport 4 от 22:00 часа.

Срещата ще противопостави първия срещу втория в класирането, но това е едно от футболните дербита в света, за които водещата позиция в класирането на двата отбора не е от значение за зрителския интерес. Нека да се върнем назад във времето и да видим как е започнало всичко и какви са по-интересните факти около El Clàsico.

  • Първото El Clˆsico в LaLiga се е играло през февруари 1929 година

Първият път когато двата отбора играят един срещу друг е през 1902 година, но първото El Clàsico в LaLiga е изиграно през 1929 година. Домакин е тимът на Барселона, но завършва с победа на “Белия балет“ с 1:2. 

  • Името El Clˆsico вече се използва за всички мачове между Реал Мадрид и Барселона

Първоначално това име е използвано само за мачовете на двата отбора в първенството на Испания - LaLiga, но в днешно време се използва за всички мачове между Барселона и Реал Мадрид - включително и в евротурнирите.

  • До момента е имало общо 282 мача El Clˆsico - Барселона е лидер със 117 победи

Барселона и Реал Мадрид са играли общо 282 пъти един срещу друг, като каталунците имат 117 победи, а “Белия балет” 105 победи. 

  • Голмайстор за всички времена е Лионел Меси

Въпреки че вече не можем да гледаме Меси срещу Роналдо в El Clàsico, тяхното наследство продължава да живее. Все още Меси e голмайстор на El Clàsico с 26 попадения. След него се нареждат Алфредо Ди Стефано и Кристиано Роналдо с по 18 гола. Меси е лидер и по отношение на асистенциите с 14 и има два хеттрика. Действащият футболист на един от двата отбора с най-много отбелязани голове е Карим Бензема, който има 11 попадения. 

  • Лионел Меси и Серхио Рамос имат най-много участия в El Clàsico

Серхио Рамос за Реал Мадрид и Лионел Меси за Барселона имат най-много участия в срещи между двата отбора - и двамата са играли по 45 пъти в El Clàsico.

  • Най-големият резултат в El Clàsico е 11:1 за Реал Мадрид

През юни 1943 г. се изиграва едно от най-лудите издания на El Clàsico и Реал Мадрид побеждава Барселона с 11:1 в мач за купата на страната. Това е била втората среща по между им, като в първата Барселона е победил с 3-1 и са били сочени за фаворити. Някои казват, че великото им съперничество започва именно след тази среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай