Какво точно ще включва забраната за внос от Украйна. Говори министърът

Решението ще вземе утре Министерски съвет

Какво точно ще включва забраната за внос от Украйна. Говори министърът | StandartNews.com

Подробности за решението, което ще вземе България за забрана на вноса на украинско зърно разкри земеделският министър Явор Гечев.

Министерски съвет ще обсъди утре решение за временна забрана на вноса на храни от Украйна с изключение на стоките, преминаващи транзитно за други държави, обясни Гечев.

Забраната ще включва широк спектър от храни като различни видове зърно и зърнени изделия (пшеница, ръж, слънчоглед, елда, ечемик, ръж, овесени ядки, соя, ленено семе), мед, мляко, плодове и зеленчуци - пресни и преработени, месо, рапица, вино и етилов алкохол.

"Ние сме солидарни с Украйна, но едното не може да е за сметка на другото – какво, да изберем кой да фалира ли? Три държави вече са с декларации за спиране на вноса. Ако ние не спрем вноса, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България.

Тоест, ако ние в момента не спрем еквивалентно мярката с другите колеги, то на практика ще се изместят коридорите насам", уточни Гечев пред БНТ.

"Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери", допълни  земеделският министър.

В петък на посещение в България пристига украинският министър на земеделието, за да обсъдят вноса на стоки каза още Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай