Какво ще стане с имотите у нас след приемането на еврото

Говори Добромир Ганев

Какво ще стане с имотите у нас след приемането на еврото | StandartNews.com

Ако правителството се справи със задачата България да стане част от еврозоната през 2025 година, вероятно ще се усети авансово интерес към придобиването на имоти у нас още през 2024 година, коментира днес за БТА Добромир Ганев, председател на УС на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).

Той бе сред участниците в 38-ата Международна научно-практическа конференция "Строително предприемачество и недвижима собственост", чийто домакин е Икономическият университет във Варна.

Форумът е посветен на 70-годишнината от създаването на катедра "Бизнес, инвестиции, недвижими имоти", а в дискусионните панели се включиха архитекти, оценители, строители, студенти, представители на академичната общност.

Според него потенциалните инвеститори биха придобивали включително и жилищни имоти, основно в големите градове. Това, което е видно в другите държави, е, че след приемането на нов член в еврозоната започват да проявяват интерес чуждестранни фондове, които търсят по-стабилен пазар и по-голяма предвидимост, обясни Ганев. И допълни, че неминуемо, ако нашата страна направи тази крачка, това ще бъде стимул за този тип компании.

В настоящата обстановка трудно може да се прогнозира категорично каква ще бъде 2024 г., но ако се абстрахираме от геополитиката, очаквам годината да е добра за пазара на недвижими имоти, посочи Ганев. Според него пазарът и в момента е в много добро състояние, въпреки спада през последните 12 месеца, който варира между 10 и 12 на сто за различните периоди. Намалението се дължи по-скоро на очакванията и притесненията у част от българите, иначе лихвите не скачат, доходите се повишават, инфлацията пада, посочи Ганев. Неговите очаквания са, че положението би могло да се стабилизира след първото тримесечие на 2024 година.

На въпрос дали има интерес към имотите у нас от чуждестранни граждани, Ганев посочи, че купуват основно украинци. Според него страната ни е атрактивен пазар за подобни вложения, тъй като цените са добри, а животът е спокоен. Неговата позиция беше, че новите кметове на малките населени места в страната би следвало да работят по-активно за повишаване на сигурността, което би привлякло чуждестранни купувачи в предпенсионна и пенсионна възраст.

Председателят на НСНИ коментира още, че секторът, подобно на много други, изпитва затруднения с кадрите. Той прогнозира, че поради тази причина може би през следващите няколко години ще текат процеси по обединения, сливания или кооперирания на компании. Младите хора във Варна имат щастието да разчитат на Икономическия университет и на катедрата, за да получат нужните им знания, добави Ганев. И уточни, че те имат шансове да се реализират във всички сфери на сектора като брокери, архитекти, оценители, строителни експерти.

НСНИ продължава активно да работи държавата да въведе регулации за работещите на пазара на недвижимите имоти у нас, каза още Ганев. Той подчерта, че 250 компании в страната, членове на организацията, са подписали Етичен професионален кодекс. В него са заложени сериозни стандарти за работата на фирмите, които обаче не важат за тези, които не членуват в НСНИ, обясни Ганев.

По думите му никой не може да каже колко са брокерите и компаниите в страната, които се занимават с недвижими имоти. Има само доброволен регистър, създаден от нашата организация, но в него фигурират само 450 физически и юридически лица, обясни Ганев. И подчерта, че тъй като явно саморегулацията в сектора е невъзможна, държавата трябва да се намеси и да наложи минимални регулации и стандарти, което обаче ще гарантира, че потребителите винаги ще получават качествена професионална услуга.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Христо в
преди 5 месеца

Ще духане Супата, минимум десет години след това! А тези горе ще си узаконят откраднатото от държавата! Затова е този зор!

Откажи