Какво да правим с нежеланите подаръци?

Дрехи, миксери и сувенири са най-връщаните

Какво да правим с нежеланите подаръци? | StandartNews.com
  • В Западна Европа над 40% от потребителите връщат получените подаръци

 

Еуфорията след празничните дни бързо ни напуска и ежедневието ни подхваща с пълна сила. През последните няколко години се появи нова мода, в която и богати и бедни се включват активно. Връщането на подаръци вече е почти част от празничния цикъл между Рождество Христово и Нова година.

В края на празничния период редица онлайн магазини споделят кои стоки са били върнати от получилите ги като подарък. Сред откриваме дрехи, миксери и сувенири. В сайтовете за свободна продажба също може да видите получени подаръци да бъдат предлагани на по-ниски цени.

Кои са подаръците, които хората не желаят?

Сред топ трите най-нежеланите подаръци са ботокс против бръчки, метла и прахосмукачка. Във Великобритания най-нежелани например се оказват подаръци като спално бельо, оливерник, моп и кофа, както и дрехи втора употреба. Дори пантофите се нареждат сред нежеланите дарове от близки и приятели. Може би, изненадващо за някои, другата най-нежелана вещ за подарък е буркан със зимнина.

Проучване разкрива нагласите сред потребителите

Проучване във Великобритания разкрива, че сред подаръците, които никой със здрав ум не би поискал са плетива, комплекти чаши и лоши любовни романи. Проучването установява още, че британците са получавали подаръци, включващи счупена тоалетна четка, вече отворена опаковка фъстъци и зърнено блокче с изтекъл срок на годност.

Много от анкетираните казват, че когато получат подарък, който не харесват  обикновено  любезно и учтиво благодарят, докато 13 процента се преструват на прекалено развълнувани и щастливи от новата си придобивка.

Всеки шести би предпочел да скрие подаръка някъде в къщата, вместо да признае, че не го харесва, а една четвърт от анкетираните биха го опаковали и подарили отново на някой друг. Почти половината казват, че ще занесат подаръка на благотворителен базар, за да може някой друг да се възползва от подаръка.

От проучването става ясно, че един на всеки шест души харесва подаръка си и той е със сантиментална стойност за него, а седем на всеки десет се радват на всичко, което е ръчно изработено. Анкетата подчертава, че персонализираните подаръци са особено ценени, класирани далеч пред ваучерите и бижутата.

Какво да правите ако не харесвате подаръка си?

Световната практика хората да могат свободно да заменят стоки в магазините през последните години навлиза и в България. Единственото условие е да се представи бележка, доказваща, че стоката е купена от същия магазин. Около празниците се провеждат много благотворителни базари, подкрепящи различни каузи. Трябва само да откриете тази, която искате да подкрепите. Можете да ги оставите и в близката църква. На много места събират дрехи и обувки и ги дават на хората, които търсят утеха и помощ в храма. В Западна Европа все по-голяма популярност т.н. партита за размяна на подаръци. Можете спокойно да поканите приятелите си и да ги помолите да донесат техните нежеланите подаръци. Друга идея, от която може да се възползвате е да превърнете някой от домашните шкафове в място за подаръци. Необходими са само хубави поводи, а януари дава много такива - пълен е с празници и хиляди именици, които ще черпят.

Трябва да знаете, че ако подаръкът е купен на място от магазин, няма гаранции, че ще ви го приемат обратно, дори и да представите касовата бележка от закупуването му. Ако някъде все пак приемат обратно продукт само заради това, че е нежелан, то това е изцяло на добрата воля на търговския обект и желанието му да прави добро впечатление на клиентите. Така е не само в България, но и в останалите държави в ЕС.

Единствено в Литва клиентите могат да върнат неизползваните продукти,

купени от магазин, в рамките на 14 дни от покупката и да поискат да им се възстанови заплатената сума.

Много търговци, особено по-големите вериги магазини, са склонни да приемат нежеланите подаръци, като върнат парите или ги заменят с друга стока. В България това е възможно да се случи до месец след покупката. Има риск обаче подаръкът да е купен доста по-рано от Коледа и тогава няма шанс да го върнете.

При подаръците, купени онлайн, ситуацията е различна. Тези стоки може да бъдат върнати във всички страни от ЕС в рамките на 14 дни, и то без да се посочва конкретна причина. Продуктите обаче не трябва да бъдат използвани! Често отстранената опаковка се приема именно като знак, че продуктът е използван. Има и други изключения за стоки, които не подлежат на връщане - например отворена козметика, храни и напитки, както и стоки, които по някакъв начин влизат в контакт с тялото - бельо, маша за коса, епилатор или самобръсначка. Когато връщате стоката, уверете се, че опаковката е достатъчно стабилна и сигурна, за да не се повреди при транспорта, съветват от Европейския потребителски център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай