Какви са перспективите пред ТЕЦ Русе заради събитията в Украйна?

Инж.Желев, Топлофикация Русе: Както сме свикнали, ще се напаснем с новата ситуация. Колкото по-бързо, с толкова по-малко загуби.

Какви са перспективите пред ТЕЦ Русе заради събитията в Украйна? | StandartNews.com

Използват ли се в  Топлофикация Русе въглища от Русия?

            Да, за съжаление използваме от години въглища от Русия. Разчитаме на доставки именно от там, защото въглищата са с по-високо качество и са по-калорични от българските.

            В последната година има ли покачване на цената и очаквате ли допълнително покачване във връзка с последните събития?

            През последните 2 години въглищата поскъпнаха с близо 300%, а цената на топлинната енергия едва с 11%. Само за 1 година и цената на въглеродните емисии се покачи с 300%. Производството на енергия от въглища става все по-скъпо.

            Какво ще се случи, ако доставките на въглища от Русия бъдат внезапно прекратени?

            Имаме достатъчно въглища на склад, които да обезпечат производството до края на отоплителния сезон. Но в крайна сметка, ако се стигне до там, ще бъдем принудени да търсим доставчици от Европа или Азия. Не бих казал, че е добър вариант, защото там цените са още по-високи.

            Надявам се да не се случи в близките няколко месеца. Ако се случи утре, ще имаме голям проблем, но ако плановете ни за диверсификация на говирата се осъществят, ще бъдем засегнати от подобно спиране, но в много по-малка степен.

            Ще ни обясните ли защо?

            Топлофикация Русе отдавна се е ориентирала към ограничаване на използването на въглища за подобряване на екологичните показатели.

            В момента работим по внедряването на три газови когенератора с обща мощност 21 мегавата. Проектът е във финална фаза и по план през лятото трябва да произвеждаме енергия от природен газ. По план благодарение на тях извън отоплителния сезон ще работим само на природен газ. На този етап по време на отоплителния сезон планираме да работи и топлофикационен котел.

            На природния газ и на биомасата разчитаме на този етап за екологичното производство на енергия и постепенно намаляване на въглищата.

            А ако бъдат спрени доставките на природен газ и въглища едновременно, какво ще правите?

            Както за доставките на въглища, така и за доставките на природен газ съществува неизвестност, няма как от сега да знаем какво ще последва.

            Както сме свикнали, ще се напаснем с новата ситуация. Колкото по-бързо, с толкова по-малко загуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай