Как новият шеф на "Булгаргаз" ще сваля цената на газа

Предстои да направим анализ дали решенията на предишното ръководство са били прекалено консервативни или прекалено агресивни, каза Иван Топчийски

Как новият шеф на "Булгаргаз" ще сваля цената на газа | StandartNews.com

Вследствие на начина на управление досега, цената на газа е увеличена по начин, който не изглежда логично. Много е важно да се оптимизира миксът (на природен газ) като ценово предложение към регулатора. Да се оптимизира като се използва наличното количество в газовото хранилище, доставките на азерски газ и доставките от „Газпром“. Дори да приемем, че количествата (на доставка) са такива, каквито са, също може да направи голяма разлика за крайния потребител, защото имаме и регулиран пазар, имаме и пазар, който е свободен.

Това заяви пред bTV новият председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски, който обаче уточни, че още не се е запознал с действията на предишното ръководство и не иска да ги коментира. Все още предстои новото ръководство да влезе в длъжност.

„Възникват въпроси колко рационални са тези цени. Предстои да разберем и да направим анализ дали решенията на предишното ръководство са били прекалено консервативни или прекалено агресивни“, допълни новият шеф на съвета на директорите на „Булгаргаз“.

Според него може да се оптимизират доставките на по-евтин азерски газ дори при настоящата свързаност на газопреносната ни мрежа с Гърция.

Топчийски зае поста на председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“ при изненадващата рокада на ръководството, предприета в петък от БЕХ. Той се определи като „политически неинтересен човек“ към момента. Мястото му било предложено преди три дни, а причината – неговата финансова експертиза, като в миналото е правил и одити на „Булгаргаз“.  

Иван Топчийски посочи, че не се е запознал със заключенията на проверката на БЕХ, която доведе до освобождаването на предишното ръководство, нито знае какво е установено при акцията на ДАНС в газовото дружество.

По думите му няма значение дали старото ръководство е щяло да бъде освободено в петък или в понеделник, а акцентът трябвало да бъде върху това какво ще се прави занапред.

По повод твърденията, че новият изпълнителен директор на дружеството Людмил Йоцов е свързан с „Газпром“, Топчийски обясни, че било нормално, след като Йоцов е работил в бранша, „да има контакти с доставчици“.

„Основната ни задача да има прозрачност и ефективност при работата на дружеството“, заяви новият председател на борда на директорите на „Булгаргаз“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай