Как двама тийнейджъри станаха милиардери. 3 безценни съвета

Напуснаха Станфорд, но създадоха бизнес за 900 милиона долара

Как двама тийнейджъри станаха милиардери. 3 безценни съвета | StandartNews.com

 

Когато Кайваля Вохра решава да напусне Станфордския университет, за да създаде стартъп, очаква труден разговор с родителите си. Но успява да ги убеди и заедно с приятеля си Аадит Палича за 9 месеца разработват  Zepto - индийско приложение, което обещава доставка на хранителни стоки в срок от максимум 10 минути. Днес това е една от найя-бързо развиващите се приложения и бизнес за 900 млн. долара, пише CNBC.

Двамата тийнейджъри дават рецептата за успешен бизнес в три стъпки:

Говорете с клиентите

Откриването на добър продукт за пазара е ключово, казва Вохра. Едно от най-трудните неща е да стигнете на практика до онзи момент, в който имате продукт, който хората обичат… Много по-лесно и по-бързо е, ако постоянно говорите с клиентите, взимате обратна връзка от тях и се учите от тях, допълва той.

В самото начало на Zepto 19-годишните предприемачи се включват в търсенето на мнение от страна на клиентите и доставят продукти. Така могат лесно да получат обратна връзка.

Правим го и днес… Имаме милиони клиенти, стотици хиляди поръчки всеки ден. Все още прекарваме значително време в разговори с клиенти и се учим от тях, казва Палича.

Влюбете се в продукта си

Палича и Вохра невинаги са били вземани насериозно. Не само заради крехката им възраст, но и заради тяхната “лудост” - да доставят поръчки за по-малко от 10 минути.

Когато започнахме това преди 12 месеца, всеки разговор, който водехме, включваше: “Вие сте напълно луди, това никога няма да проработи”, спомня си Палича.

Но тяхната вяра в собствения им продукт не ги спира да продължат напред.

С Кайваля се влюбихме в продукта толкова много, че просто се видяхме като пазители на това, което вероятно ще се превърне в голям феномен в пазаруването онлайн в Индия, казва Палича.

Ако ние не го създадем, някой друг ще го направи. Когато работиш с такава нагласа, всичко става по-малко плашещо, допълва той.

Така вместо да се влеят в морето от бизнес начинания, идеята на двамата предприемачи привлича вниманието на инвеститори. Те получават финансова инжекция от 200 млн. през май, която доближа Zepto една стъпка по-близо до статуса на еднорог.

Бъдете отговорни

Палича и Вохра са приятели от 7-годишна възраст. Това е сериозно предимство, тъй като заедно са били като деца, а по-късно като бизнес партньори.

С Кайваля наистина се допълваме като умения. Той винаги е бил по-технически ориентиран, затова от него стана отличен главен технологичен директор, казва Палича.

С времето мисля, че отношенията ни стават още по-силни, допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай