Събота,

Как да познаем българско ли е агнешкото

От: Стандарт, снимка DarikNews -
687
Как да познаем българско ли е агнешкото
A
A
A

Много българи предпочитат да купят за празника агнешко, произведено у нас. Но понякога търговците може да се опитат да пробутат вносно месо. 

От овцевъдната асоциация алармират, че на пазара се продава агнешко с неясни печати, като цената му е с 20% по-ниска.

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) поясни, че на печата върху месото нищо не се чете, пише Монитор.

„Според законите и регламентите е редно да се забрани от агенцията по храните. По регламент на печата трябва видно да личи държавата на произход и номерът на кланицата. Месото е увито във фолио, което всеки може да го направи, и са лепнати някакви етикетчета. Правилата изискват четливия печат да бъде сложен на двата бута и на двете плешки на агнето”, обясни Караколев.

Д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясни, че червени са и печатите на агнета заклани в български кланици, и които не са отгледани у нас. По думите му, македонските са с печат на македонски, като за тях в агенцията има съответните сертификати, а на щандовете в търговската мрежа има табели за произход.  

„На пазара има достатъчно български агнета”, каза още Симеон Караколев. Според него проблемът е в евтиния внос, а в конкретния случай ставало въпрос за партида, върната от Гърция и след това пренасочена към България. „Гърците я поръчали, но имало нещо нестандартно и е докарано тук. До миналата година страдахме от импорта от Румъния, но там цената на агнешкото се изравни с нашата. Сега обаче тръгна по-евтин внос от Северна Македония”, казва председателят на асоциацията и добавя, че подобни неща убиват българското овцевъдство, което и без туй е в криза.

По думите му, износът ни на агнешко месо е малък, като основно е за Гърция, Италия и Хърватска. Цяло агне от съседната бивша югорепублика сега може да се купи в някои от големите търговски вериги на промоция за под 13 лв./кг.

Седмица преди Великден, проверка на „Монитор” на Женския пазар в София показа, че най-ниската цена за цяло агне е 13,50 лв. килото, а най-високата към 15 лв. В един от арабските магазини на пазара прогнозираха  по-високи цени ден-два преди празника, но не уточниха с колко. На въпрос откъде е месото им, те първо отговориха, че е от Хасковско, после смениха дестинацията  на Самоковско. Там плешката се предлагаше по 11,50 лв./кг, а бутчето - по 14,50.

В следващия магазин на пазара - плешката бе с левче по-скъпа, но има и  алтернатива - шилешко по 6 лв./кг или агнешка главичка само за 3,50 лв. килото. При друг месар по „Женския пазар” може да се намери само за 3 лв. В съседния магазин близо до ул. „Цар Симеон” плешка и цяла агне се предлага по 14,80 лв./кг, а бутчето - по 16,30. Най-скъпо от агнето се продават котлетите, като цените им засега са около 20 лв. килото.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички