Вторник,

Как да  спестим от сметката за ток

От: Стандарт -
Как да  спестим от сметката за ток
A
A
A

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10%,  съобщават от „ЧЕЗ Електро България“ АД, пише investor.bg.

Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10%, ако температурата на нагревателя се понижи от 60°C на 55°C.

Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30°C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток. 

От енергийното дружество съобщават още, че средната консумация на електроенергия от битов клиент на „ЧЕЗ Електро България“ АД в периода декември-февруари през последните пет години е 329 киловатчаса.

Това е ръст от 84% спрямо септември от същия период, като причината за нарастването в потреблението е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България – около 40% от общата консумация. Това е значително над средното ниво за Европейския съюз, където отоплението на ток е 24 на сто. 

Изследвания сочат, че над 70% от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември-февруари е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, от ЧЕЗ призовават към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене.

Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта в дома.
 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Чез Сметки Ток

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички