Изостава въгледобивът в Мини „Марица-изток"

Изостава въгледобивът в Мини „Марица-изток" | StandartNews.com

Стара Загора. Заради кризата в енергетиката през първото полугодие в "Мини Марица-изток" са добити общо 9 390 606 т лигнитни въглищ, което е с над 1, 3 млн. т по-малко от предварителните разчети.

Изостваането в сравение със същия период на м. г. пък е с близо 5 млн. тона, съобщават от дружеството.

Още по-тревожно е изоставането в изземването на земните маси преди да се стигне до въглищния пласт. Общият обем на разкривката, както я наричат миньорите, за първото шестмесечие е малко над 31 млн. куб. м, при разчет над 37 млн. куб. м. Неизпълнението е с повече от 5, 6 млн куб. метра, а общият обем на изкопанта земна маса е 69 на сто в сравение с първото полугодие на миналата година.

Сериозно е била орязана и ремонтната програма на дружеството за полугодието. От предвидените 37 млн. лв. за ремонт и поддръжака на тежкото минно оборудване, технологичната механизация, съоръжения и транспортни средства са били изразходвани 24,6 млн. лева или 66,95 на сто.

Най-тревожна е реализацията на инвестиционната програма. При разчет 100 млн. лв. за 6-те месеца са инвестирани в ново оборудавне и техника едва 36 млн. лв., което съставлява 36,02% от годишната задача.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай