Вторник,

Издателствата пропищяха. Няма хартия за книги!

От: Рачо Рачев -
381
Издателствата пропищяха. Няма хартия за книги!
A
A
A

Български издателства са принудени да съкращават тиражите си и са силно затруднени в печатането на книги поради липса на хартия. Месеци наред доставките на суровината са ограничени, вдига се и цената на хартията. И в съчетание с драстичния скок на електроенергията, много фирми в бранша спират или ограничават дейността си, предаде БНТ.

Хартия у нас се внася предимно от Русия, а най големите производители там в последното тримесечие на миналата година, са увеличавали цените всеки месец. Така издателствата у нас отчитат близо 40% скок в цената на суровината.

"Което за нас е абсолютен потрес, като цена говорим. Отделно от това няма наличности за картон, поръчките са два-три месеца в аванс, някои от големите фирми изобщо спряха да приемат поръчки за картон, там е най-голяма кризата", коментира издателят Манол Пейков.

Освен че хартията пристига с нови цени, доставките са неритмични. И издателствата вече отчитат свиване на тиражите си. "Поръчахме да ни печатат една книга в печатницата и колегите днес казват: Има само за половината тираж от тази книга, която сте поръчали от хартията и се очаква доставка една през февруари за остатъка", каза Яна Дечева.

Междувременно се увеличават значително и разходите за транспорт и ток. "Проблемът с енергията е свиреп според мен, аз имам колеги, които започнаха да затварят. Просто получи се една перфектна буря от ковид ситуацията, свиването на пазара заради ковид и впоследствие избухването му, защото пазарът не може да стои свит дълго време", каза Манол Пейков.

От бранша настояват намалената ставка на ДДС върху книгите да остане 9% като трайна мярка, а не като временна заради ковид кризата.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com