Истина ли е? Какви пари дават на бежанци у нас

И пак няма достатъчно кадри

Истина ли е? Какви пари дават на бежанци у нас | StandartNews.com

Твърде любопитни заплати се предлагат на бежанци у нас, но отнова има проблем.

Заведенията в София и по морето търсят да наемат украински бежанци и им предлагат 3000 лв. заплата, но засега няма сериозен интерес. Чужденците запълват липсите в туризма и могат да се реализират в хотелиерството и ресторантьорството, пише „Телеграф“.

Търсят се като работници още в селското стопанство. Наемат ги основно като сервитьори и бармани.

В заведенията по морето месечната надница минава 2800 лв. В капанче в Созопол в момента търсят служители за 3000 лв. заплата, като работодателите уточняват, че подходящи за свободните позиции са и бежанци.

В Бургас ресторантите предлагат между 1500-2200 лв. възнаграждение. Други барове дават чисто 1500 лв., като подчертават, че заработеният бакшиш си остава за служителя, което значително надува изкараните пари. 

Работодатели от ресторантьорския бранш обясниха, че все по-трудно наемат персонал. Според тях много от българските работници са отишли в чужбина за повече пари. Заради големия дефицит на кадри има големи затруднения и за хотелите, обясниха от бранша.

По думите на директора за анализи и оценки в туризма Румен Драганов това лято ще има обекти, които няма да отворят врати за екскурзианти, а причината за това ще е липсата на мениджмънт, на управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай