Испания отчете рекорден спад на туристи

Само за 2020 странате е посрещнала 4 пъти по-малко гости

Испания отчете рекорден спад на туристи | StandartNews.com

Четири пъти по-малко туристи са посетили Испания през 2020 г. в сравнение с 2019 г., сочат данните на Националния статистически институт (INE). В цифри това означава 64.5 милиона по-малко туристи и загуби от тях в размер на 72 милиарда и 538 милиона евро само за миналата година заради пандемията. 

Най-желана за туристите е Каталуния, следвана от Канарските острови, Андалусия, Валенсия, Балеарските острови и Мадрид. И ако до 2019-та в Барселона идваха около 32 милиона души годишно, то след избухването на пандемията по-малко от 19 милиона са посетили цяла Испания. 

Такъв спад от 77,3 % не е регистриран от 1969 година насам, показват данните на Националния статистически институт. С близо 79 на 100 по-малко са и парите, похарчени от тях по време на престоя им на Иберийския полуостров. Намаление от 58.5 % се наблюдава и при хората, които са били само за един ден в страната, без да нощуват. 

Традиционно най-много са туристите от Франция (3.8 млн). следвани от Великобритания (3.2 млн) и Германия (2.4 млн). Тежката пандемия в тях обаче, плюс несигурната ситуация в Испания, изплаши жителите им и те отмениха планираните си почивки. Така се сложи край на 7 последователни години с рекорден брой туристи и приходи от тях. 

Туризмът в Испания представлява почти 13% от заетостта и 12,7% от БВП , който е спаднал с 11 на 100 през миналата година -най-големият годишен спад от Гражданската война насам. Това, съчетано с рекордната безработица вследствие на пандемията доведе до рецесия на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай