Искров готов с оставката

Искров готов с оставката  | StandartNews.com

БНБ предложи парламентът да създаде комисия за Корпоративна банка

Гуверньорът на Българска народна банка Иван Искров е готов да подаде оставка, довериха пред "Стандарт" източници от институцията. В края на 42-ото народно събрание той написа писмо до тогавашния председател Михаил Миков, в което за първи път изрази готовност да сдаде поста, но под условие, че партиите изберат бързо негов заместник. На фона на многобройните гласове от множество партии в сегашния парламент Искров отново ще поднови обещанието си.

Междувременно от БНБ внесоха в Народното събрание доклад, озаглавен "Събитията и предприетите действия, свързани с "Корпоративна търговска банка" АД и Търговска банка "Виктория" ЕАД". В него се съдържа детайлна информация за всички действия и решение на централната банка от поставянето на КТБ под специален надзор досега, както и нови данни, които до момента не са ставали достояние на обществото. В документа, изготвен за улеснение на депутатите при вземането на решения, се описват подробно всички действия на централната банка по отношение на КТБ - резултати от проверки, разменени писма с потенциални инвеститори и кореспонденция с Европейския банков орган и ЕК.

В писмото си до парламента от БНБ призовават депутатите да създадат и анкетна комисия, която да обсъди казуса "КТБ". Идеята бе подкрепена от депутатите от "България без цензура", обединени под новото име "Български демократичен център". Лидерът на групата Светлин Танчев заяви, че ще инициира подписка за създаването на подобна комисия. Според депутата от ДПС Йордан Цонев законопроектът, който той е подготвил заедно с Делян Пеевски, е стъпка в тази посока. "С приемането на този закон временната комисия ще бъде страшно улеснена. Не само комисията ще разбере какъв е случаят, а цялото общество", заяви той.

Казусът "КТБ" намери място и в речите на част от лидерите на парламентарни групи, както и в тази на президента Росен Плевнелиев. "Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред. Това ще бъде стратегическа грешка за държавата и политиците, която няма да бъде простена от нашите деца. Наяве трябва да излезе целият модел КТБ - модел на контрол върху държавни пари, обществени поръчки, медии, политици и институции. Моделът КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново", отсече в словото си той.

"ДПС е готово за дълбок разговор с езика на фактите за системните пороци на българската демокрация. Започваме със зловонието на КТБ. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС. Ако откажете участие, вече сте признали, че сянката на КТБ не тегне над ДПС", заяви от своя страна и лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан.

Председателят на БСП Михаил Миков също декларира, че парламентарната група на социалистите ще участва активно в решението на проблема. Червените все още не са взели решение дали да подкрепят временна комисия за КТБ, тъй като още не са се запознали с доклада на БНБ. На същата позиция са и от "Патриотичния фронт".

"Ние настояваме проблемът с КТБ да се реши с участието на международни одитори", заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Само парламентът може да отмени фалит

Отнемането на лиценза на КТБ е неизбежно, единствено парламентът може да реши друго за съдбата на банката, като промени законите. Това става ясно от доклад на БНБ, внесен днес в Народното събрание. На основа на данните от одитите се очаква КТБ да отчете отрицателен собствен капитал. В такъв случай Законът за кредитните институции задължава БНБ да отнеме лиценза до 5 работни дни и да поиска от съда процедура по обявяване в неплатежоспособност. ЕК е уведомена, че между 1 и 20 ноември ще бъде взето окончателно решение за КТБ и ТБ "Виктория". Независимо от характера му, клиентите с гарантирани влогове ще получат в кратки срокове достъп до парите си.

В доклада, изготвен за улеснение на депутатите при вземането на решения, се описват подробно всички действия на Централната банка по отношение на КТБ - резултати от проверки, разменени писма с потенциални инвеститори и кореспонденция с Европейския банков орган и ЕК.

БНБ призовава парламента спешно да създаде временна комисия, която да проучи казуса с КТБ.
От документа става ясно, че през първото тримесечие на годината банката е била в цветущо финансово състояние. Активите й са 7,3 млрд. лева, като за 2 месеца са увеличени с 562 млн. лева /8,34%/. С 503 млн. лева нарастват и депозитите. Големите кредити, раздадени към началото на април, са 20 на стойност 1,48 млрд. лева /29% от кредитния портфейл. Загубата от необслужвани кредити е 40 млн. лева.

Проблемите за банката на Цветан Василев са започнали, след като през април 2014 г. БНБ е отменила своята Наредба номер 7, по която се е докладвал кредитният портфейл на трезорите и са отчитани различните групи клиенти, теглили пари от тях. От КТБ обаче не са се съобразили с новите изисквания и са подавали неточна информация. Това е попречило на БНБ да предвиди предстоящия срив.

ЕБВР с интерес към двете банки

Европейската банка за възстановяване и развитие е проявила интерес към предложението на БНБ за създаването на "добра" /"Виктория"/ и "лоша" /КТБ/ банка. Идеята на БНБ е била държавата да изкупи "Виктория" по цената, на която КТБ я беше придобила, и да прехвърли там всички качествени активи и пасиви на КТБ. Ликвидност за добрата банка е трябвало да дойде от Фонда за гарантиране на влоговете и от бюджета. На КТБ е трябвало да бъде отнет лицензът. ЕБВР е била готова да подкрепи плана при условие, че "добрата" банка е в добро финансово състояние и има политическо съгласие.
"До днес не сме информирали обществеността за интереса от ЕБВР, защото до политическо съгласие не се стигна, но бяха информирани политическите лидери по време на срещата при президента на 14.07.2014 г.", се посочва в доклада. От него става ясно още, че представители на Оманския фонд реално не са предлагали конкретна финансова подкрепа за КТБ. В писмото на базирания в Австрия фонд EPIC от септември пък е било посочено, че е сформиран консорциум от акционери и потенциални инвеститори за рекапитализиране на банката, без да се конкретизира кои са те.

Пеевски: Искаме пълна прозрачност

"ДПС е за пазарно решение на казуса "КТБ". Това заяви днес депутатът от Движението за права и свободи Делян Пеевски. Той е и съавтор заедно с Йордан Цонев на законопроект, в който се настоява за избор на чуждестранна разследваща фирма, която да провери всички потоци, активи и трансфери - преди и след затварянето на банката и квестурата. "Със закона се цели пълна публичност на всичко, което се е случило", отсече Пеевски. "Аз не разрешавам казуса "КТБ", искам пълна публичност, за да е ясно, че нямам общо. Аз не съм в основата на проблема, ще излязат всички данни и ще видим кой е в основата", заяви още той в отговор на въпрос. Запитан, депутатът от ДПС поясни, че няма никакви отношения с банкера Цветан Василев. Ще ме виждате често, има още много законодателни инициативи, заключи Пеевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай