Искат забрана на фалшивия кашкавал

Искат забрана на фалшивия кашкавал | StandartNews.com

Сиренето и кашкавалът да се правят само от мляко и да бъде забранено производството на т. нар. имитиращи продукти, настоява Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитирана от БНР.

Имитиращите продукти освен мляко съдържат мазнини и протеини от немлечен характер, най-често палмово масло. Те трябва да се продават на отделни щандове, а от етикета трябва ясно да личи, че не са "сирене" или "кашкавал".

Млекопреработващите предприятия са 240, а производителите на имитиращи продукти са десетина. В същото време делът на истинското сирене и кашкавал е 40%, а останалите 60% са имитиращи продукти.

Предупреждават за E.Coli в румънско овче сирене

Европейската комисия е издала предупреждение за възможно наличие на бактерията E.Coli в овчите сирена, произведени в Румъния, съобщава румънският сайт romania-insider.com. Според съобщението, разпространено в системата за бързи предупреждения за храни и фуражи, овчето сирене от северната ни съседка е изнесено основно в Италия, Германия и Франция. Комисията е решила да издаде предупреждението след сигнал от Италия. Властите от Италия са потвърдили, че сирене, заразено с бактерията, е причинило чревна инфекция на 14-месечно бебе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай