Искат 50% поскъпване на парното и топлата вода. Възможно ли е?

Въпреки финансовите затруднения топлофикациите са осигурили необходимите количества газ

Искат 50% поскъпване на парното и топлата вода. Възможно ли е? | StandartNews.com

Топлата вода и парното трябва да поскъпнат с около 50% от Нова година, тъй като топлофикациите продължават да губят независимо от временното задържане на цените на газа, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.

Той обаче изрази съмнение, че енергийният регулатор би постановил подобен скок на цената на топлоенергията.

Причината - „цената на газа, задържаната последните един два месеца, надявам се да продължи да се задържа, ако е възможно, е два пъти по-голяма от тази, по която са смятани цените на топлофикациите“, казва Кремен Георгиев.

„Увеличението на топлинната енергия трябва да е поне 50%, трябва да си признаем, че едва ли ще е толкова, но аз казвам каква трябва да бъде сметката, за да излезе тя.“

Но едно е сигурно. „Не може да бъде избегнато увеличение. Увеличение ще има. Въпросът е да е в разумни граници. Какви лостове ще намери КЕВР, за да определи новите цени… Не може топлофикациите да изпълняват социални функции.“

Въпреки финансовите си затруднения топлофикациите са осигурили необходимите за нормалната им работа количества газ.

„Доставките на природен газ са подсигурени с договори, количествата също. Лошото в момента е, че с изплащането на този газ на практика се забавят и други плащания. Но така или иначе приоритетите се изпълняват“, казва председателят на асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай