Искат 250 млн. за спасение на туристическия сезон

Държавата да предостави ваучери за хотелиери и туроператори, предлагат от бранша

Искат 250 млн. за спасение на туристическия сезон | StandartNews.com

Социално-икономически план за спасяване на летния сезон ще предложи на държавата туристическият бранш. Това съобщи изпълнителният директор на Националния борд по туризма Полина Карастоянова пред Nova.

Според плана, държавата трябва да предостави субсидия от 250 млн. лв. под формата на ваучери за хотелиерите и туроператорите, а в държавния бюджет ще бъдат внесени 1.2 млрд. лв., което е около 1% от брутния вътрешен продукт на страната. Чрез преразпределено през данъците тази инвестиция ще върне пряко на хазната 500 млн. лв. Планът ще бъде предоставен на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов утре.

Ваучерите за туристически пътувания са една от основните мерки, които бордът предлага на правителството за справяне със ситуацията - чрез тях ще бъдат стимулирани туроператорите, хотелиерите и българските граждани, тъй като тазгодишният фокус ще бъде поставен именно върху вътрешния пазар.

По думите на Карастоянова бордът вече е провел среща с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, за да изготви времева рамка за постепенното отваряне на сезона и връщането към нормална икономическа активност. Браншът има готовност да направи първите стъпки за отваряне на сезона както от 15 юни, така и от 1 юли.

Според Карастоянова тази година факторът сигурност и безопасност ще бъде най-важен за туристите. Според борда обаче изготвянето на т.нар. „здравен паспорт“ е „категорично неработеща мярка“.

„Не приемаме подобна мярка да важи за чуждите туристи, които идват у нас. Това би означавало да се работи с документи, които нямат легитимност от гледна точка на европейското и националното право", допълни още тя.

Министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис обяви, че се обмисля въвеждането на тази мярка за летния сезон. Предвижда се всеки европейски гражданин, който иска да посети Гърция, да е задължен да си направи тест за коронавирус в страната, от която идва. Резултатите трябва да се впишат във въпросния паспорт, който да се покаже на границата от пътника преди той да се качи на самолет или друго транспортно средство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай