Искаме още 7 г. нивите да са само български

Катарци търсят земя у нас, за да гледат добитък

Искаме още 7 г. нивите да са само български | StandartNews.com

София. Удължаване със 7 години на мораториума за покупка на земя от чужденци ще иска земеделският министър проф. Димитър Греков.

Екипи от агроведомството и подчинени на вицепремиера Даниела Бобева работят от няколко месеца върху искане към Еврокомисията за увеличаване на срока. Ще настояваме срокът да се удължи с още 7 години и да бъде до 1 януари 2021 г., обясни Греков. Преди да внесат искането в Брюксел обаче, от министерството ще го предложат на земеделската комисия към парламента. Искаме да сме сигурни, че това е общото желание на всички заинтересовани, каза Греков.

Той заяви, че няма опасения, че чужденци ще изкупят българската земя и няма да останат ниви за нашите фермери. "Земя и злато обаче се продават само преди да настъпи краят", коментира Греков. Според него въпреки тази мъдрост вече има покупки на български ниви от чужденци чрез юридически лица, регистрирани у нас и чрез смесени дружества. Няма обаче регистър, който да показва какви са количествата земя, купени от чужди граждани.

Още преди да е дошъл краят на мораториума, който изтича на 31 декември тази година, вече има заявен интерес от чужбина към нашите земи. Знаем, че предприемачи от Катар и Бахрейн искат да купят ниви, на които да развиват животновъдство, сигурно има и други желаещи, каза министърът. Той обясни, че удължаването на мораториума ще даде възможност на стопаните да окрупнят нивите и ако желаят, да ги продадат на по-висока цена. Греков обаче призна, че няма информация за искано и разрешено удължаване на срок на подобен мораториум в друга европейска държава.

Пускат европари за напояване

Екшън план за спасяване на европарите за селата са разработили от земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие". Една от точките му е пускане на мярка 125, по която ще се финансират проекти за напоителни системи. Командировани са няколко десетки служители на фонда от страната, за да може да се обработят приетите проекти по останалите мерки и те да се разпишат в срок. По новия прием за селските общини са приети повече проекти, отколкото са наличните средства. Кандидатите ще се класират спрямо броя на хората, които ще се възползват от дадения проект.

Новата европрограма за селата ще стартира през май 2014 г. с мерки за млади фермери, стана ясно по време на заседание на парламентарните комисии по земеделие и европейски въпроси, чийто домакин беше земеделският министър Димитър Греков

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай