Искаме обезщетения и заради полския домат

Искаме обезщетения и заради полския домат | StandartNews.com

България ще поиска да получи компенсации не само за преките, но и за косвените щети от руското ембарго, заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред Нова телевизия. Според него в момента производителите на плодове и зеленчуци намират трудна реализация на продукцията си и заради дъмпинга вследствие на затворения достъп до руските пазари. Така например цената на доматите падна драстично, защото пазарите ни се наводниха със зеленчуци от Полша.

Министър Грудев припомни, че руското ембарго бе обявено още в първите дни от неговото встъпване в длъжност и че той незабавно поиска свикване на извънредна среща на равнище земеделски министри от ЕС. Такава среща ще се проведе на 5 септември и на нея ще се обсъди пазарната ситуация и начините за компенсация на щетите, които търпят фермерите в ЕС. Министър Грудев коментира, че само от нарушени договори може да възникнат загуби между 5 и 10 млн. лева. Друг проблем, който си е поставил да разреши на всяка цена, е изборът на сертифициращ орган на Разплащателната агенция. Той уточни, че този орган ще трябва да извърши задължителна заверка на плащания за над 1,6 млрд. лева. Министърът посочи, че тече вече трета процедура за избор на сертифициращ орган, по която и в момента има обжалване, но изрази увереност, че такъв орган ще бъде избран навреме, преди януари 2015 г. Грудев обяви още, че е стопирал обществена поръчка за 80 000 лв., която била пусната за избор на външна фирма. Целта била да се оцени ефективността на отдел, в който работят 70 души.

Експерт: 125 млн. не стигат за компенсации

125 млн. евро няма да са достатъчни за компенсация на потърпевшите от ембаргото на Русия, каза Христо Цветанов, експерт от институт за агростратегии и иновации, пред радио "Фокус". По думите му това, което би предоставила Европа като помощ във връзка с т.нар. руско ембарго, би стигнало на земеделците, стига да има адекватна работа от страна на Министерството на земеделието. Той посочи, че всяка една компенсация не може напълно да удовлетвори загубите, които са нанесени по отношение на ембаргото. Кои производства ще са най-засегнати, на този етап не би могло да се каже коректно. Христо Цветанов обясни, че има много фактори, които индиректно сочат, че ще има щети, но това е предмет на европейски анализ. Щетите ще бъдат сериозни, в същото време не крайно критични, защото икономиката и стопанството на страната ни не зависят от износа за Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай