Инж. Йордан Василев, "ТЕЦ Плевен": Липсата на кадри е проблем

Според директора на „Топлофикация Плевен“, инж. Василев спешно трябва да се предприемат мерки за повишаване на интереса в специалностите, свързани с енергетиката

Инж. Йордан Василев, "ТЕЦ Плевен": Липсата на кадри е проблем | StandartNews.com

„Липсата на кадри е сериозен проблем за сектора. Енергетиката има нужда от специалисти, но за съжаление през последните години голяма част от младите предпочитат да заминат в чужбина или избират други отрасли.“ заяви инж. Василев, директор на „Топлофикация Плевен“.  Според него това може да бъде обяснено с по-високите възнаграждения.

"Считам, че нашата дейност е специфична, отговорна и изисква полагане на значителни усилия за постигане на професионална реализация. За изграждането на един енергетик е необходимо професионално обучение и дългогодишен стаж за усвояването на професията.", посочи инж. Василев.

Като друга причина за недостига на специалисти, инж. Йордан Василев изтъкна това, че не се прави необходимото да се събуди интересът на младежите още в ученическа възраст. "Смятам, че любознателността към специалността ни трябва да се отключи още в училище и след това ние като предприятие да покажем как стоят нещата на практика. За това винаги съм подкрепял дуалната форма на обучение. Чрез съвместната работа с професионалните гимназии се дава възможност подрастващите да се докоснат до същността на една професия. Приемствеността е другият важен момент в кариерното развитие.", посочи инж. Василев. Той заяви, че в "Топлофикация Плевен" по-опитните специалисти винаги са предавали знанията и опита си на всички начинаещи служители.

"Необходимо е заедно да допринесем за интереса на професията ни. В противен случай липсата на подбор снижава възможността да намерим млади, знаещи и можещи хора. Това би било пагубно, защото секторът ни е на прага на голяма трансформация, която не може да се осъществи без специалисти.", подчерта инж. Василев. Директорът на предприятието увери, че дружеството ще продължи да отваря вратите си за младите хора.

Според директора на „Топлофикация Плевен“, инж. Василев спешно трябва да се предприемат мерки за повишаване на интереса в специалностите, свързани с енергетиката. "Тук роля имаме ние като бизнес и разбира се образователната система. Младите ще продължат развитието на сектор Енергетика.“. Както вече казах, процесът на приемственост е задължителен.", посочи инж. Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай