Инж. Василев, ТЕЦ Плевен: Няма да оставим хората без топлина

Колкото повече расте цената на основното гориво, толкова по-малко свободни средства остават за рехабилитация на топлопреносната мрежа

Инж. Василев, ТЕЦ Плевен: Няма да оставим хората без топлина | StandartNews.com

Инж. Василев, кои бяха основните предизвикателства пред Вас като ръководител на Топлофикация Плевен през 2021 година?

            Проблемът с цената на природния газ. Преди година утвърдената цена от КЕВР беше около 27 лева. Цената, по която продаваме топлинна енергия е променена за последно през юли при цена на природния газ около 50 лева. Действаща цената за месец януари е 133 лева. Приходите ни са същите, но за 7 месеца разходите за основно гориво, които формират основна част от себестойността са нараснали над 2,5 пъти.

            Какви са рисковете за Топлофикация Плевен поради нарастването на цената на природния газ?

            Основният проблем е, че увеличените разходи без увеличаване на приходите водят до невъзможност да отделяме средства за ремонти и инвестиции.

            Каква част от топлопреносната мрежа на Плевен се нуждае от рехабилитация и имате ли представа колко струва подмяната ѝ?

            В момента се извършва детайлна инспекция на топлопреносната мрежа и екипите набелязват участъци от нея, които трябва да бъдат рехабилитирани след края на отоплителния сезон.

            Ориентировъчно подмяната на трасе от 1 км струва около 1 милион лева. Колкото повече расте цената на основното гориво, толкова по-малко свободни средства остават, които да използваме за рехабилитация на топлопреносната мрежа.

            Освен проблемите, свързани с ковид кризата, тежките ремонти и инвестиционни програми и нестабилния пазар на природен газ, за който споменахте, с какво ще запомните 2021 година?

            Справянето с всички предизвикателства е ежедневие за екипа на Топлофикация Плевен. Това са проблеми, които сме се научили в известна степен да предвиждаме и да отстраняваме в движение. Това е нашата професия и сме свикнали да се справяме с изненадите, които всеки ден ни предлага. След няколко месеца ще се появят нови проблеми, които ще изместят старите и за които някой ден ще се сещаме с усмивка или въобще няма да помним.

През миналата година обърнахме повече внимание върху социалната ангажираност на Топлофикация Плевен. Участвахме в благотворителни инициативи, като дарихме средства за кампанията „Българската Коледа“, подпомогнахме няколко детски градини и учебни заведения с материали и необходими пособия, и се включихме в националната кампания „Капачки за бъдеще“. С коледни подаръци зарадвахме много деца, клиенти и партньори  на дружеството. По този начин изразихме своето уважение, затвърдихме добрия пример и нашата социална ангажираност.

С такава решителност, уверявам всички наши клиенти, ще преминем през кризата с цената на природния газ и нито за миг няма да оставим хората без топлина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай