2023: Инфлация или рецесия? Отговорът е в баланса

Българският бизнес разчита на пари от Плана за възстановяване

2023: Инфлация или рецесия? Отговорът е в баланса | StandartNews.com
  • Глобалният растеж ще се забави, но пропадането може да се овладее, е прогнозата на ОИСР
  • Българският бизнес разчита на пари от Плана за възстановяване, гладът за работна ръка балансира пазара на труда

 

На прага сме на новата 2023 г. Какво ще се случи с икономиката ни, която е пряко зависима от случващото се в ЕС и по света? Ще се сбъднат ли най-мрачните прогнози за рецесия? Ще превъзмогнем ли енергийната криза? Как ще се справи  малкият бизнес и въобще как ще я кара българинът? "Стандарт" събра мненията на водещи експерти по тези теми.

 

  • Очакват БВП на света да нарасне с 2,2% през 2023

Глобалният растеж ще се забави допълнително през следващата година, но светът е възможно да избегне рецесия благодарение на най-големите икономики в Азия. Това е един от изводите от годишния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който дава прогноза за икономиката през 2022 г. и 2023 г. Според последната прогноза на ОИСР, представена миналата седмица в Париж, глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да нарасне с 3,1% за 2022 г. и само с 2,2% през 2023 г.

Предвижданията на ОИСР показват чувствителен контраст спрямо стабилния глобален икономически ръст от 5,9%, отчетен през 2021 г. Макар тази прогноза да не вещае настъпването на глобална рецесия през следващата година, тя е видимо по-песимистична спрямо тази на Международния валутен фонд (МВФ), който през октомври заяви, че очаква световната икономика да нарасне с 3,2% тази година и с 2,7% през 2023 г. "Вярно е, че не прогнозираме глобална рецесия, но това е много, много предизвикателна перспектива и не мисля, че някой ще се успокои много от прогнозата за 2,2% глобален растеж", коментира генералният секретар на ОИСР Матиас Корман при представянето на доклада.

Световната икономика надхвърли 100 трилиона долара за първи път през 2022 г., но растежът ще спре през 2023 г., тъй като политиците продължават борбата си срещу растящите цени, се посочва в годишния доклад на центъра, пише Bloomberg. "Вероятно световната икономика ще бъде изправена пред рецесия през следващата година в резултат на повишаването на лихвените проценти в отговор на по-високата инфлация", коментира Кей Даниел Нойфелд, директор и ръководител прогнози в центъра. В доклада се подчертава, че "битката срещу инфлацията все още не е спечелена. Очакваме централните банкери да останат на позиция и през 2023 г. въпреки икономическата цена. Цената за намаляване на инфлацията до по-приемливи нива води до влошаване на перспективите пред растежа за няколко години напред".

Изводите са по-песимистични от последната прогноза на Международния валутен фонд. Тази институция предупреди през октомври, че повече от една трета от световната икономика ще се свие и има 25% вероятност глобалният БВП да нарасне с по-малко от 2% през 2023 г., което тя определя като глобална рецесия. Въпреки това до 2037 г. световният брутен вътрешен продукт ще се удвои, тъй като развиващите се икономики ще настигнат по-богатите. Променящият се баланс на силите ще доведе до това, че до 2037 г. Източна Азия и Тихоокеанският регион ще представляват над една трета от световното производство, докато делът на Европа ще се свие до по-малко от една пета.

  • БГ предприемачите са оптимисти

Какви са нагласите на бизнеса? Икономическо проучване на Eurochambres, което се публикува от 30 г., дава отговор на този въпрос. Компании от всички сектори отговориха на поредица от въпроси за това как очакват да се представят през 2023 г. по отношение на вътрешните и експортните продажби, работната сила, бизнес доверието и цялостните инвестиции. Проучването е продължило няколко седмици до началото на месец октомври.

Резултатите от България показават по-благоприятни очаквания за 2023 г. по отношение на почти всички индикатори, пише economy.bg. У нас очакванията са бизнес климатът да се подобри през 2023 г., като оценките са за запазване на същото ниво от предходната година и тези с позитивен тренд преобладават.

За България очакванията, свързани с продажбите в страната и чужбина, запазването към увеличение на заетостта и инвестициите са на по-добри нива спрямо миналогодишното издание. Тези позитивни оценки, свързани със запазване и увеличаване на инвестициите, се дължат на голямото очакване за достъпа на компаниите до средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост.

В същото време в страната има хроничен недостиг на всякакви кадри в почти всички сектори на икономиката, затова и тези, които ще наемат служители през тази година, са повече от онези, които възнамеряват да освобождават работна ръка. Затова въпреки кризите, безработицата продължава да е на много ниски нива.

Според Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ са необходими общи усилия на ЕС за подпомагане на предприятията, за да се справят с високите цени на енергията, за подобряване на енергийната ефективност и за осигуряване на достъпна и надеждна възобновяема енергия. Необходими са действия за справяне с оставащите бариери на единния пазар, за да се създадат допълнителни възможности за растеж, както и създаване на проактивна и амбициозна търговска програма на ЕС и регулаторен процес, който повишава конкурентоспособността на предприятията.

Президентът на Eurochambres Люк Фриден казва: "Масивни инвестиции във възобновяема енергия, както и конкурентна бизнес среда са това, от което бизнесът в Европа се нуждае в тези трудни времена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай