Имаме най-евтиния газ в Европа

Имаме най-евтиния газ в Европа | StandartNews.com

От много години се говори за глобалното затопляне и че е крайно време да започнем да правим нещо. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на 14-та международна конференция на газовата инфраструктура в Европа.

"Затова газът, биогазът и ВЕИ, колкото и да са скъпи, са една голяма крачка напред. И България в това отношение е един от примерите. Затова ние решихме с изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов да си свършим домашната работа и да почнем усилено да подменяме и компресорните станции, и инфраструктурата", обяви Борисов.

"И с новите компресорни станции, които са реверсивни, газът вече може да тече в две посоки", обясни премиерът.

"Защото десетилетия наред у нас само се говореше за диверсификация и в същото време газът можеше да тече само в една посока", коментира Борисов. "Затова усилено строим и интерконекторната връзка с Румъния. Надявам се и с гръцките колеги тази година да започнем да строим интерконектора Комотини-Стара Загора. С Турция може би до седмица-две трябва да започнем строежа на междусистемната връзка между двете държави, със Сърбия в скоро време - също. А в понеделник ще открием и новата реверсивна компресорна станция и в Петрич", каза още министър-председателят.

"Изключително съм благодарен на Европейската комисия, разбира се и след като българското правителство смени подхода си, за подкрепата, защото в този глобален свят се оказа, че да бъдеш силен и успешен трябва да имаш силни и отговорни партньори. А Европейската комисия в това отношение е най-подходящият партньор за България. Затова съм благодарен и на еврокомисаря Каньете, и на Еврокомисията, че преди десетина дни в София той обяви създаването на европейския газов хъб "Балкан". А когато нещо е приоритетно за Европейската комисия, много по-лесно се преговаря и се работи и еврофондовете също се отварят и го финансират. За целта само трябва да се спазват правилата на третия енергиен пакет, които трябва да важат за всички", посочи Борисов.

"Ние не сме против нито един проект, стига да се изпълняват тези правила и да не се застрашават други страни", категоричен бе премиерът.

"Когато дойдохме в управлението предишния си мандат, България получаваше най-скъпи газ в Европа", припомни Борисов. "В момента тя получава най-евтиния газ в Европа", категорично заяви той. "Това ни костваше обаче махането на три посредника между руския доставчик и нас", обясни той.

"Газът се оказа определящ за политиката на много държави. Може би съм мнителен човек, но ми направи силно впечатление, че в момента, в който се заговори за Южния газов коридор, веднага в Нагорни Карабах се появиха проблеми. Съвпадение, ще кажете. Но аз съм мнителен и мисля, че много конфликти по света се оказват причинени от този важен продукт - природният газ, който хем щади природата, хем е и най-евтиният енергиен ресурс и дава огромен тласък на икономиката. Затова съм убеден, че ще се намери възможност да се ползва и руският газ, а в същото време чрез терминалите за втечнен природен газ ще имаме и необходимата диверсификация на доставките, за да не се случи пак така, че България да остане пак някоя зима на студено", коментира Борисов.

"Смятам, че Русия и руският газ трябва да се привлекат и да се ползват, но по правилата, които Европейският съюз разработи. Същевременно обаче ние трябва да създадем и диверсификация на доставките чрез терминалите за втечнен природен газ и чрез свързаността с другите държави, за да сме гарантирани, че никога няма да останем на студено и да не бъде блокирана икономиката ни", завърши Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай