Има ли манипулации на борсата за ток? Докладвали на КЕВР, а после?

Щом износът не секва, значи цената е конкурентна, каза шефът на БНЕБ Константин Константинов

Има ли манипулации на борсата за ток? Докладвали на КЕВР, а после? | StandartNews.com

Предоставихме всички изискани от нас документи на ДАНС. Как върви проверката и дали е приключила не знам. Това заяви главният изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов, който коментира темата с цената на тока.

Припомняме, че през борсата се търгува токът за свободния пазар, който стигна космически цени през последните месеци.

Константинов уточни, че не за пръв път има такива проверки от ДАНС. И каза, че може да има „бегли съмнения” за манипулации на борсата, но винаги при такива съмнения БНЕБ е докладвала на КЕВР.

По закон при наличия за съмнения се пращат сигнали до КЕВР, стана ясно от думите на Константинов пред bTV.

За какви съмнения става въпрос обикновено – за предлагане или търсене на много големи количества ток, за сключване на договор с предварителна договорка и търговия с вътрешна информация, изброи Константинов пред bTV.

За последно сигнали от БНЕБ са подавали преди около месеца.

Що се отнася до свързването първо с гръцката борса, а не с румънската, Константинов отговори, че по принцип пазарът ни е добре свързан с всички съседи. Пазарното обединение не променя търговския обмен кой знае колко и съответно не влияе на цените, коментира той и настоя, че цените не са се променили поради тази причина след обединението с гръцкия пазар.

Константинов е убеден, че няма да има промяна на цената на тока (индустриалния) след обединението с Румъния – от 27 октомври, 2021 година. България по-скоро е в долната част на ценовия диапазон, от началото на август. За 29 септември цената е 147 евро на мегаватчас. Като аргумент, че цената не е свръхвисока, Константинов посочи износа – щом той не секва, значи цената е конкурентна.

Все повече и повече се разбира, че БНЕБ не определя цените, каза още директорът на борсата. И напомни, че сега до минути излизат данните за всички договори за ток, който минава през борсата, като изрази мнение, че на някой това не се харесва – преди 2016 година нямаше никакви публични данни за договори за огромни количества ток. Константинов напомни, че през 2020 година имаше екстремно ниски цени – 50 лева за мегаватчас!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай