Илон Мъск зарадва шофьорите, голяма промяна при колите Тесла

"Тесла" понижи цените на автомобилите си на всички пазари през януари

Илон Мъск зарадва шофьорите, голяма промяна при колите Тесла | StandartNews.com

Компанията "Тесла" (Tesla) е намалила цените на двата си най-скъпи модела електрически превозни средства в САЩ, според информация на уебсайта на компанията, цитирана от Ройтерс. Това се случва дни, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че понижаването на цените на други модели е повишило търсенето.

Намаляването  на цените, петото изменение от началото на годината, е варирало от 4 на сто за високоскоростния "Модел Ес" (Model S) до 9 на сто за по-скъпия "Модел Екс" (Model X).

Илон Мъск нееднократно заявяваше през последните месеци, че "Тесла" ще се фокусира върху свалянето на цените, за да засили търсенето и януарското понижение в цял свят е довело до скок на заявките.

"Желанието на хората да притежават автомобил "Тесла" е много силно. Ограничаващият фактор е способността им да платят за него", каза Мъск миналата седмица на инвеститорския ден на "Тесла".

Автомобилостроителят не отговори на молбата за коментар относно най-скорошните намаления на цените.

"Тесла" понижи цените на автомобилите си на всички пазари през януари, предлагайки отстъпки до 20 на сто, което мнозина анализатори отчетоха като началото на ценова война от лидера на пазара на електрически автомобили.

Оттогава "Тесла" коригира цените с темп и честота, които надхвърлят опитите на утвърдени автомобилостроители в един отрасъл, в който базовата цена все още се нарича "цена на стикерa"  върху превозно средство в склада.

"Модел Ес" и "Модел Екс", , които се предлагат във версии със задвижване на всички колела (AWD) и "Плейд" (Plaid) са около 4 на сто от всички глобални доставки на "Тесла" през 2022 година. Двата по-евтини модела "Модел 3" (Model 3) и кросоувъра "Модел Уай" (Model Y)  са в основата на останалите продажби.

От информацията на сайта става ясно, че автомобилостроителят е намалил цените и на двете версии на "Модел Ес" с 5000 долара. Основната версия на "Модел Ес" е поевтиняла с 5 на сто до 89 900 долара, а цената на варианта "Плейд" с 4 на сто – до 109 990 долара.

Цените на основната и високоскоростната версия на "Модел Екс" са били понижени с 10 000 долара, според сайта на "Тесла". Цената на основната и скоростната версия на "Модел Екс" е била намалена с 9 на сто до 99 990 долара, а на "Плейд"  версията с 8 на сто до 109 990 долара.

"Тесла"  има нова версия на "Модел 3" с кодовото наименование "Хайленд" (Highland), чието производство трябва да започне по-късно тази година и промяна на "Модел Уай"  с кодовото име "Джунипър" (Juniper) за идната година, съобщи Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай