Събота,

Илияна Жекова: Технологичен парк на мястото на мини Марица Изток

От: Стандарт -
Илияна Жекова: Технологичен парк на мястото на мини Марица Изток
A
A
A

Правителството на ГЕРБ не е договаряло дата за затварянето на централите, водеше и успешни преговори. Въглеродна неутралност трябва да постигнем до 2050 г., но дотогава трябва да осъществим технологичния преход и най-вече да запазим работните места. Необходими са над 20 г., както и преходни технологии. Това заяви Илияна Жекова, кандидат за народен представител от Казанлък в листата на ГЕРБ-СДС, по време на дискусията на "Стандарт" "Накъде след кризата" в Стара Загора.

"Възложихме на екип университетски преподаватели и експерти да проучат и остойностят възможните за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, съчетано с хибридно горивно решение с цел намаляване на емисиите. Докладът ще бъде готов до няколко месеца. Територията на комплекса е огромна и на нея трябва да се изградят индустриален парк, фотоволтаици и други мощности, които да са собственост на Мини Марица Изток. 

Правителството трябва да договори Механизъм за капацитет, предходният кабинет водеше преговори, а сегашният ги е преустановил.

Ще предвидим специални мерки за обучение и преквалификация на хората, които работят в комплекса, в тежката индустрия, въгледобива - да могат да се включат в новите технологии. 

Трансформацията няма как да се случи от днес за утре и всички сме наясно с това", каза Илияна Жекова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички