Икономист: Свалете данъци, не вдигайте пенсии

Иначе парите ще бъдат издухани от камината

Икономист: Свалете данъци, не вдигайте пенсии | StandartNews.com

 

Дебатът: помощ за бизнеса или за пенсионерите, тече с пълна сила в обществото. Дни преди кабинетът да реши окончателно за преизчисляването на пенсиите, синдикатите излязоха с предложението минимална пенсия да е 300 лв., а максимална - 1400. Работодателите нямат общо становище, но икономисти вече предупреждават, че това може да ни върне в годините на най-голямата криза. Един от тях е икономистът Красен Станчев.

Преизчисляването на пенсиите означава разход в хазната между 1,2 и 3,8 млрд, заяви той, цитиран от bTV. Според него това не е добър вариант, защото правителствто ще напечата едни пари за стоки и услуги, които впоследствие ще бъдат издухани през комина, а инфлацията ще се вдигне.

Нямам нищо против увеличаването на пенсиите, но държавният ресурс ще стигне само за определен период, а после всички ще се хванат за главите и може да се стигне до ситуацията от 1997 година, коментира икономистът.

Според него трябва да се запази нивото на пенсиите, а да се влага в онези сектори на икономиката, които произвеждат доход.  Българската стопанска камара излязоха излязоха със становище, че трябва да се отложи плащането на някои данъци. Това трябваше да стане още в самото начало на епидемията, някои данъците трябва да се опростят веднага, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай