Гугъл плати 320 млн. евро за укриване не данъци

Гугъл плати 320 млн. евро за укриване не данъци | StandartNews.com

Интернет гигантът "Гугъл" се е съгласил доброволно да изплати на Италия 320 млн. евро за неплатени данъци за периода 2008-2013 г.

В. "Кориере дела сера" пише, че данъчни власти са предявили фискални претенции срещу "Гугъл", обвинявайки компанията в регистриране на доходи от реклама в Ирландия и Бермудските острови, укривайки част от данъците си в Италия.

Компанията предпочела да сключи споразумение за уреждане на задълженията си към италианската държава, за да избегне съдебна битка.

Депутатите в италианския парламент гласуваха през декември 2013 г. за въвеждане на нови мерки в данъчното законодателство. Според влезлите в сила на 1 януари 2014 г. изменения, италианските компании са задължени да купуват онлайн реклама от фирми, регистрирани в Италия. В медиите този данък получи името "Данък върху Гугъл", но големи корпорации като "Гугъл", "Епъл", "Амазон" и "Яху" използват вратичка в закона. Лъвският пай от корпоративния данък се прехвърля в офшорни зони с ниски данъчни ставки. Така компаниите спестяват огромни суми, вместо да плащат високи данъци в страните, в които те реализират печалби от бизнеса си. По този начин "Гугъл" например спести около 2 млрд. долара, докато в Италия плаща само 1,8 млрд. евро данъци.

Междувременно Apple бе осъдена да плати 532,9 млн. долара заради нарушени патенти в музикалния си софтуер iTunes. Съдебно жури в САЩ реши, че гигантът от Купертино използвал без разрешение патенти на базираната в Тексас компания Smartflash LLC, съобщи агенция Bloomberg. Smartflash искаше поне 852 млн. долара като компенсация за нанесени щети. Apple пък контрираше, че евентуална компенсация не трябва да е повече от 4,4 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай