"Гражданска" поскъпва най-много за млади шофьори

Увеличението на тарифите е с около 50 лв. спрямо началото на миналата година

"Гражданска" поскъпва най-много за млади шофьори | StandartNews.com

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" нараства. Поскъпването на застраховката е между 15 лв. и 60 лв. спрямо миналата година по това време в зависимост от мощността на автомобила и възрастта на водача.

За автомобил на 10 години, регистриран в София, с мощност на двигателя 100 конски сили и собственик на 40 години, който има над 5 години стаж като шофьор и няма катастрофи през последните три години, цената на застраховката при различните компании е между 252 лв. и 282 лв., пише "Труд".

Увеличението на тарифите е с около 50 лв. спрямо началото на миналата година. В резултат цените на задължителната полица вече са по-високи отколкото преди пандемията. През 2019 г. имаше най-голямо поскъпване на "Гражданска отговорност" - с 80-90 лева. През 2020 г. цените се задържаха без съществена промяна, а през 2021 г. имаше понижение на тарифите. Причина за поевтиняването през 2021 г. бяха въведените ограничения в началото на пандемията, които доведоха до по-малко използване на автомобилите през 2020 г. и съответно до спад на катастрофите на пътя.

Намаляването на тежките пътно-транспортни произшествия и на смъртните случаи при катастрофи доведе до намаляване на разходите на застрахователите и до възможност компаниите да свалят тарифите. Но хората вече карат колите си както преди пандемията. Катастрофите през 2021 г. се увеличиха и съответно цените на "Гражданска отговорност" през последните месеци вървят нагоре.

Според официалните данни на Националния статистически институт цените на застраховките, свързани с транспорта, са нараснали за една година с 19 процента.

Най-високи са цените на задължителната полица за млади шофьори със скъпи автомобили. Например за нова кола с мощност над 158 конски сили, на 20-годишен шофьор, който е взел книжка преди няколко месеца, цената на "Гражданска отговорност" при различните компании се движи между 414 лв. и 1097 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай