Градският транспорт пред катастрофа

Пътниците намаляха драстично заради хоум офиса

Градският транспорт пред катастрофа | StandartNews.com
  • Сметката за ток метрото скочи тройно
  • Пътниците намаляха драстично заради хоум офиса

Градският транспорт в големите градове и особено в столицата е пред катастрофа заради високата цена на тока. Разходите за движение на тролеите и останалите превозни средства, задвижвани с електроенергия, са се увеличили тройно през последните месеци. В същото време приходи им на градксия транспорт от продажба на билети и карти се сринаха в пандемията заради отлива на пътници и преминаването на много хора към работата от вкъщи. През 2019 г. в София те са достигнали 170 млн. лева, а в пандемичната 2020 г. са спаднали до 111 млн.  

Мотрисите в глух коловоз

Метрото, което се счита за гръбнака на обществения транспорт в София, например ще трябва да плати само за ток над 32,1 млн. лева през тази година, при 12,4 млн. през 2020 г. Тогава раходите за енергия на целия градстки транспорт – автобуси, трамваи, тролеи и метро е била общо 39 млн. лв. През тази година се очаква тази сума да достигне 112 млн. лева – т.е. почти тройно повече.

Най-голям е скокът при електротранспорта (трамваи и тролеи) – те са платили 9,9 млн. лева за ток през 2020 г., а през 2022 г. се очаква сумата да е над 30 млн. и то, ако цените се запазят и не продължат да подскатачат.

„При тези разходи няма как транспортът да функционира нормално. На практика ще са принудени да въведат някакви по-сериозни рестрикции“, посочи зам.-председателят на комисията по транспорт към Столичния общински съвет Зафир Зарков пред „Телеграф“. От общината обаче не считат за удачно да разреждат линиите. Причината е, че минаващите по-нарядко превозни средства ще се напълнят с повече пътници, гъчкащи се на тясно, което не е удачно в условията на пандемия. Според Зарков държавата трябва да подпомогне обществения транспорт в градовете.

Кризата предизвиква верижна реакция

„Бюджетът на София за транспорт е близо половин милиард лева . 178 млн. лева от този половин милиард липсват. Ако не бъдат осигурени от държавата няма как транспортът да оцелее. А това засяга 1,5 млн души само в София- защото дори хората, които не ползват градски транспорт, са зависими от него“, изтъкна Зарков.Причината е, че при липса на редовен градски тарнспорт, повече хора ще трябва да ползват личните си автомобили, което пък ще увеличи задръстванията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай