GPS пази 100 тона пилешко

НАП държи месото под запор, фирмата била рискова

GPS пази 100 тона пилешко | StandartNews.com

София. GPS пази 100 тона пилешко месо, внесено от фирма, която нов специален софтуер определи като рискова. Ако компанията вносител от Гърция не плати като обезпечение 30 на сто от пазарната й цена, месото ще бъде конфискувано от държавата. Това обяви директорът на НАП Бойко Атанасов. Акцията е част от съвместните действия на МВР, НАП и Агенция "Митници" за пресичане на измамите с ДДС и акцизи, които започнаха на 25 февруари.

Инспекторите ще слагат GPS-и на всички камиони с товари, за които е преценено, че са собственост на рискови фирми. Оценката ще се прави от специалния софтуер, с който разполагат полицията, митничарите и данъчните. В него има 25 критерия, по които да се прецени дали фирмата е рискова. Сред тях са дали компанията е изряден платец към хазната, или има борчове, както и с какви партньори работи.

"Фирмата вносител на пилешко, на която поставихме GPS, например е рискова, тъй като има неплатени задължения към държавата", обясниха от НАП. Данъчните са задържали миналата седмица и 1400 тона захар с участието на 13 фирми фантоми. Те са били регистрирани на името на бедни и неграмотни хора, които въобще не знаели за това.

"Новата стратегия включва тотален контрол на рисковите стоки от границата до крайния пункт в страната", поясни и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Рисковите стоки като брашно, захар, зеленчуци и плодове, както и акцизните като горива и цигари ще се проверяват на 100 процента. При останалите софтуерът на НАП ще казва дали са рискови. "Ако програмата покаже резултат от над 50 на сто възможност за риск, след проверка на границата товарът се пломбира. Ако процентите скочат над 80, то на камиона задължително се поставя джипиес", обясниха експертите от НАП. За рисковите стоки, при които съществуват сериозни съмнения, че ще бъде извършена измама, НАП налага обезпечение от по 30% от пазарната цена. Така държавата си гарантира, че фискът няма да бъде ощетен. Според експертите следенето в реално време на стоките, които са най-вече внос от Гърция и Румъния, ще донесе милиони приходи в хазната. От МВР планират да започнат оперативен контрол и при подаването на заявление за регистрация по ДДС. Според тях това ще ограничи драстично опитите за измами.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай