Говорим безплатно в ЕС, ако ни потърсят

ЕК иска власт да отменя решения на националните регулатори

Говорим безплатно в ЕС, ако ни потърсят | StandartNews.com

Безплатно ще можем да говорим по мобилния си телефон при пътуване в ЕС, ако ни се обадят от България. Безплатен роуминг при приемане на входящо обаждане на територията на Европейския съюз, предвиждат промени в регулаторната рамка на ЕС.

Това става ясно от кратка информация, изнесена от офиса на еврокомисаря Нели Крус, която отговаря за цифровите технологии, пише изданието Telecompaper. Реформата има за цел да създаде единен пазар на телекомуникационни услуги в ЕС, което да помогне за ускоряване на икономическия разтеж, както и да създаде нови работни места. Крус е известна с непрестанните си опити да облекчи потребителите на мобилни услуги в ЕС. Както е известно, благодарение на нейните усилия беше поставен максимален праг на цените за роуминг на дребно. Сред предложенията за промяна на регулаторната рамка, попадат и такива, които предвиждат увеличаване на правата на Европейската комисия. Предвижда се, тя да може да принуждава ресорните комисии (Комисия за регулиране на съобщенията е ведомството, което отговаря за това у нас) във всяка страна членка да оттеглят свои решения, ако противоречат на европейските закони.

За да насърчи по-нататъшно намаляване на роуминг тарифите, ЕК ще опита да стимулира операторите да предлагат пакети с включени обаждания в роуминг в ЕС. За целта се говори за издаване на единен европейски трансграничен "паспорт" на операторите, който би им позволил да работят в рамките на съюза с разрешението само от един регулатор. Идеята е всичко това да стане факт от 2014 г., като не се посочва точна дата. За да се превърне всичко в реалност обаче, новите правила ще трябва да бъдат приети и от европарламента и Съвета на Евросъюза. Поради това засега не може да се каже коя от идеите ще бъде въведена и коя ще отпадне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай